Ξέφυγε και δώστα όλα με street training

Ξέφυγε και δώστα όλα με street training

Χειμώνα, καλοκαίρι η προπόνηση στο ύπαιθρο είναι διαφορετική από το γυμναστήριο. Ωστόσο, άλλο πράγμα είναι να προπονείσαι σε στάδιο και άλλο στον δρόμο και τα πάρκα, δηλαδή street training που όπως φαίνεται αποτελεί μια καινούργια μόδα.
Ο εξοπλισμός είναι οι παιδικές χαρές και ο αστικός εξοπλισμός σε πάρκα ή στο δρόμο. Ακόμα και ένα πεζούλι μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο… εργαλείο για την προπόνηση σας.
Αρχίστε με τρέξιμο μέχρι να ζεσταθείτε καλά και μετά δοκιμάστε τις πρώτες ασκήσεις στη πρώτη παιδική χαρά ή στο πρώτο παγκάκι. Βέβαια καλύτερο θα ήταν, να κάνετε μια διερεύνηση πρώτα ώστε να γνωρίζεται που θα σταματήσετε και τις ασκήσεις να κάνετε.
Το Activeman φρόντισε να στήσει μερικές προπονητικές διαδρομές στις τρείς μεγάλε πόλεις της χώρας δείτε τις και πάρτε ιδέες. Φρόντισε απλά να έχεις καλά αθλητικά παπούτσια και το ανάλογο ντύσιμο.

Ακόμα και χωρίς σχεδιασμό η προπόνηση στο δρόμο είναι από μόνη της μια εμπειρία και ειδικά αν υπάρχει παρέα. Η εκτόνωση είναι δεδομένη. Ωστόσο το αποτέλεσμα της προπόνησης εξαρτάται από εσάς, αφού εύκολα τεμπελιάζει κάποιος όταν είναι …εκτός γυμναστηρίου.

Ένα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να περιορίζονται στο τρέξιμο, αφού διστάζουν για διάφορους λόγους να χρησιμοποιήσουν τον αστικό εξοπλισμό ή τα παιχνίδια μιας παιδικής χαράς. Μη το κάνετε, αν θέλετε να έχετε μια πλήρη προπόνηση. Προσοχή όμως, οι τραυματισμοί καραδοκούν αν δεν τεστάρετε πρώτα, ειδικά τα παιχνίδια στις παιδικές χαρές. Δοκιμάστε αν μπορείτε να κάνετε κάποια άσκηση και μετά αρχίστε.

Φροντίστε να βάλετε μια σειρά στις ασκήσεις γυμνάζοντας συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες κάθε φορά και φυσικά όπως και στο γυμναστήριο χωρίστε σετ και επαναλήψεις. Τηρήστε τις 8 με 10 επαναλήψεις, αφού οι ασκήσεις έξω με το βάρος του σώματος, τις περισσότερες φορές έχουν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.
Αν δεν κουβαλάτε μαζί σας νερό, τσεκάρετε τα σημεία που υπάρχουν κοινόχρηστες βρύσες ή πωλείται νερό. Δεν έχει σημασία αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι. Η αφυδάτωση πάντα καραδοκεί. Αν είναι καλοκαίρι, αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες που καίει ο ήλιος.
Γενικά όσοι έχουν συνηθίσει να προπονούνται στο δρόμο, δηλώνουν, πως δεν το αλλάζουν με τίποτα. Η μοναδική αίσθηση που σου προσφέρει το τρέξιμο στο δρόμο, είναι ανεπανάληπτη, όπως υποστηρίζουν, καθώς οι παραστάσεις γύρω σου αλλάζουν διαρκώς, ενώ και ο ίδιος ο δρόμος παρουσιάζει εναλλαγές και εκπλήξεις και έτσι δεν πρόκειται να βαρεθείς και να τα εγκαταλείψεις εύκολα.

Ο χρόνος περνά χωρίς ούτε καν να το καταλάβεις και τα οφέλη από την άσκηση είναι πολλαπλά. Στο συμπέρασμα αυτό, φαίνεται, πως καταλήγουν και αρκετές επιστημονικές έρευνες, που έχουν κατά καιρούς διατυπώσει παρόμοια συμπεράσματα. Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα υπέρ του τρεξίματος στο δρόμο είναι, πως το σώμα καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια όταν τρέχει σε ανώμαλες επιφάνειες, όπως π.χ. στο δρόμο με τις ανηφόρες, τις λακκούβες κ.α. καίγοντας και περισσότερες θερμίδες κάτι που δεν συμβαίνει με το τρέξιμο στο διάδρομο, που η επιφάνεια είναι λεία και χωρίς «εκπλήξεις».

Τέλος, σύμφωνα με έρευνες, το τρέξιμο στο δρόμο, καίει περίπου 5% περισσότερες θερμίδες από ότι το τρέξιμο στο διάδρομο, λόγω της αντίστασης του αέρα!
Υπάρχουν όμως και οι αρνητικές πλευρές του strettraining. Μία από αυτές είναι και η αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού που αντιμετωπίζει ο αθλητής, καθώς η ανώμαλη επιφάνεια του δρόμου, οι λακκούβες και οι κακοτεχνίες της ασφάλτου, μπορεί να του κοστίσουν έναν αναπάντεχο τραυματισμό. Εξίσου αρνητικές είναι και οι αναπάντεχες εναλλαγές του καιρού, που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία μιας προπόνησης. Όταν έξω βρέχει ή κάνει υπερβολικό κρύο, ο αθλητής, όσο και αν είναι αφοσιωμένος στο σκοπό του, δύσκολα θα πάρει την απόφαση να αθληθεί με τέτοιο καιρό και έτσι θα αναβάλλει την προπόνησή του για πιο ηλιόλουστες ημέρες.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.