Τα 4 ανθυγιεινά λάθη που κάνεις στο μπάνιο!

Τα 4 ανθυγιεινά λάθη που κάνεις στο μπάνιο!

Από το ντουζ, το ξύρισμα, μέχρι και την απόλαυση του …θρόνου σου, γίνονται αρκετά ανθυγιεινά λάθη συνήθειας, που ωφελούν εστίες μικροβίων μέσα στο χώρο του μπάνιου του σπιτιού σου. Για να τα αποφύγεις πρέπει να καταφέρεις να αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειες σου!

Οι περισσότεροι άνθρωποι τραβούν το καζανάκι της τουαλέτας με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης. Πρόκειται όμως για μια κίνηση που εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Ο λόγος είναι ότι διασπείρονται στον αέρα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να μεταδοθούν σε άλλους ανθρώπους.

1. Η λεκάνη
Ο καθηγητής Μαρκ Γουϊλκοξ, κλινικός διευθυντής Μικροβιολογίας στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Ληντς, εξήγησε πως όταν το καπάκι είναι ανοιχτό και τραβήξουμε το καζανάκι, σηκώνεται ένα νέφος βακτηρίων που εγκαθίσταται στις παρακείμενες επιφάνειες.
Αυτό προέκυψε από μελέτη που πραγματοποίησε με συναδέλφους του και δημοσιεύτηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Νοσοκομειακών Λοιμώξεων» (IJHI).
Η μελέτη έγινε με αποστειρωμένες λεκάνες, στις οποίες τοποθέτησαν κόπρανα μολυσμένα με ένα επικίνδυνο ενδονοσοκομειακό βακτήριο, το κλωστρίδιο difficile, που αποτελεί αιτία πολύ σοβαρής διάρροιας.
Οι επιστήμονες τράβηξαν το καζανάκι με τα καπάκια των λεκανών ανοιχτά και διαπίστωσαν ότι το κλωστρίδιο εκτοξευόταν 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα των λεκανών και εν συνεχεία έπεφτε στις γύρω επιφάνειες. Το χειρότερο είναι πως 90 λεπτά αργότερα εξακολουθούσε να υπάρχει γύρω από τις λεκάνες – στο πάτωμα, στον παρακείμενο νιπτήρα και στις ίδιες τις λεκάνες.
Όταν οι επιστήμονες επανέλαβαν το πείραμα με κλειστά τα καπάκια, δεν εντοπίστηκε ίχνος του βακτηρίου στις γύρω περιοχές, με εξαίρεση τα ίδια τα καπάκια. Οι επιστήμονες προχώρησαν την έρευνά τους ένα βήμα παραπέρα, χρωματίζοντας το νερό στη λεκάνη με μια ειδική βαφή, κλείνοντας το καπάκι και τραβώντας το καζανάκι. Όπως ανακάλυψαν, με κάθε τράβηγμα, στο εσωτερικό του καπακιού εκτοξεύονταν έως 50 σταγόνες βαμμένου νερού.

2. Το ντούζ
Ένα άλλο λάθος που κάνεις είναι μετά το μπάνιο όταν βγαίνεις από το ντουζ! Συνήθως οι περισσότεροι βγαίνουμε βρεγμένοι και σκουπιζόμαστε έξω. Εννοείται ότι πέφτουν νερά στο πάτωμα.
Αν είσαι από εκείνους που τα αφήνουν εκεί κάνεις λάθος, αφού η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.
Αν μετά το ντουζ κλείνεις την ντουζιέρα ή το μπάνιο και δεν το αφήνεις να αεριστεί ώστε να στεγνώσουν τα νερά, τότε είναι βέβαιο ότι θα εμφανιστεί μούχλα σε διάφορα «κρυφά» σημεία και η μούχλα δεν είναι ότι το καλύτερο.
Αφού τελειώσεις το μπάνιο, στέγνωσε το πάτωμα και άσε για ώρα την πόρτα ή το παράθυρο αν υπάρχει ώστε το μπάνιο να στεγνώσει.

3. Τα μικροαντικείμενα
Το βαζάκι που βάζουμε την οδονόκρεμα ή την ξυριστική μας είναι ένας ακόμα τόπος συγκέντρωσης μικροβίων. Αν παρατηρήσεις θα δεις ότι τον πάτο του συγκεντρώνονται υπολείμματα σαπουνιού που αποτελούν εστία μόλυνσης.
Πλένε τουλάχιστον κάθε εβδομάδα τα βαζάκια ή τα πιατάκια που χρησιμοποιείς για να έχεις την οδοντόβουρτσα ή την ξυριστική σου.

4. Το πατάκι
Αν στο μπάνιο έχεις πατάκι, τότε θα πρέπει να το αερίζεις τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εκτός αν έχει βραχεί πολύ. Μην το αφήνεις βρεγμένο αφού αποτελεί ακόμα μια εστία μικροβίων και σκέψου ότι πατά πάνω του ξυπόλυτος!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα