Η άμμος της παραλίας δεν είναι και τόσο αθώα!

Η άμμος της παραλίας δεν είναι και τόσο αθώα!

Παραλία, παιχνίδια στην άμμο… Αμμοκυλίσματα ή ξάπλες… και νομίζεται ότι είναι καθαρά γιατί όπως λέει η λαϊκή ρήση το …αλάτι της θάλασσας σκοτώνει τα μικρόβια! Όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, αφού οι ειδικοί από την πλέον τουριστική Χαβάη αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα και ανακάλυψαν…

Αυτά που ανακάλυψαν δεν θα αρέσουν σε κανέναν αφού πραγματοποίησαν αναλύσεις στο νερό και την άμμο σε παραλίες της Χαβάης και απέδειξαν ότι η άμμος περιέχει άφθονα βακτήρια που υποδηλώνουν μόλυνση από κόπρανα, όπως τα e.coli (κοινώς: κολοβακτηρίδιο) και ο εντερόκοκκος.

Μάλιστα οι συγκεντρώσεις αυτών των βακτηρίων στην άμμο ήταν υψηλότερες απ’ ό,τι στο νερό.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης στη Μανόα λένε ότι είναι καλά τεκμηριωμένο πως η θάλασσα μολύνεται από τα λύματα που πετιούνται στο νερό.
Μάλιστα αυτό συμβαίνει τόσο συχνά, ώστε συχνά-πυκνά ανακοινώνεται ότι ορισμένες παραλίες είναι «ακατάλληλες» για κολύμβηση (τους δίνεται μία «κόκκινη σημαία», όπως συμβαίνει κάθε καλοκαίρι και στη χώρα μας).

Ωστόσο η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι τα βακτήρια από τα λύματα καταλήγουν στις παραλίες όπου με το πέρασμα του χρόνου οι συγκεντρώσεις τους φτάνουν να είναι 10 έως 100 υψηλότερες απ’ ό,τι στο παρακείμενο θαλασσινό νερό!

Οι επιστήμονες της Χαβάης θέλησαν να εξετάσουν γιατί συμβαίνει αυτό και έτσι πήραν δείγματα από την παραλία Κουαλόα της νήσου Ουάχου και τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο.

Όπως διαπίστωσαν, τα βακτήρια είχαν την τάση να πεθαίνουν με πολύ πιο αργό ρυθμό στην άμμο της παραλίας απ’ ό,τι στο νερό, επειδή ενσωματώνονταν σε «βιομεμβράνες» της άμμου που τους παρείχαν «καταφύγιο».

Επιπλέον, μέσα στην άμμο ήταν προστατευμένα από τον ήλιο, ο οποίος μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξή τους, ενώ αντιθέτως, στα ρηχά νερά ήταν εντελώς εκτεθειμένα σε αυτόν και έτσι πέθαιναν πού γρήγορα.

Τα ευρήματα αυτά «υποδηλώνουν ότι η μολυσμένη από τα λύματα άμμος της παραλίας μπορεί να λειτουργεί ως χρόνια πηγή βακτηρίων, μολύνοντας τους λυόμενους και παροδικά το παρακείμενο θαλασσινό νερό», εκτιμούν οι επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Τάο Γιαν, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο.

Οι λουόμενοι που θα έχουν σε επαφή ή κατά λάθος θα καταπιούν το μολυσμένο με τέτοια βακτήρια νερό μπορεί να εκδηλώσουν αντιστοίχως ουρολοιμώξεις, εξανθήματα ή πόνο στην κοιλιά και διάρροια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιθεωρήσεως «Environmental Science & Technology».

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κάνει στη όρεξη σου η προπόνηση μεγάλης έντασης
Τα οφέλη της υψηλής έντασης στην προπόνηση είναι λίγο πολύ γνωστά, όμως υπάρχει ένα ακόμα όφελος που έχει να κάνει με το πόσο τρως, δηλαδή με την όρεξη σου.