Η άσκηση προστατεύει από την υπέρταση

Η άσκηση προστατεύει από την υπέρταση

Η άσκηση είναι το αντίδοτο στην υπέρταση! Αυτό αναφέρουν κινέζοι επιστήμονες που δημοσίευσαν σχετική μελέτη. Ειδικά αν η άσκηση, γίνεται για ψυχαγωγία και όχι αγγαρεία έχει ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα και έτσι μπορεί να συντελέσει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension άνθρωποι που γυμνάζονται περισσότερες από τέσσερις ώρες την εβδομάδα έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν υπέρταση, συγκριτικά με εκείνους που γυμνάζονται λιγότερο από μια ώρα την εβδομάδα.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, με επικεφαλής τον Δρ Γουέι Μα, αναφέρουν ακόμα ότι όσοι γυμνάζονται μεταξύ μιας και τριών ωρών εβδομαδιαίως έχουν κατά μέσο όρο 11% μικρότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έρχονται γι ακόμα μια φορά τα οφέλη της γυμναστικής. Όσο περισσότερο και τακτικά ασκείται κάποιος, είναι περισσότερο προστατευμένος από την υπέρταση η οποία ορίζεται ως τέτοια όταν η υψηλή αρτηριακή πίεση (συστολική) ξεπερνά το 14 mm Hg ή η χαμηλή (διαστολική) το 9 mm Hg. Επειδή συνήθως η υπέρταση δεν έχει συμπτώματα, αργεί η διάγνωση και η θεραπεία της, με αποτέλεσμα να θεωρείται παράγοντας καρδιαγγειακών και νεφρικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα μετά από συγκριτική αξιολόγηση 13 δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά σχεδόν 137.000 άτομα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολική Ασία και από τους οποίους τα 15.600 εμφάνισαν υπέρταση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα