Ο ήλιος καίει περισσότερο στα χιόνια!

Ο ήλιος καίει περισσότερο στα χιόνια!

Τα πρώτα χιόνια πέσανε στα ορεινά και οι φίλοι του βουνού και του σκι δεν χάνουν την ευκαιρία για μια εξόρμηση. Ωστόσο θέλει προσοχή γιατί ακόμα και αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος ο ήλιος καίει και μάλιστα περισσότερο από τη θάλασσα το καλοκαίρι και σε επηρεάζει, άσχετα αν είσαι ντυμένος!

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο έκαναν μετρήσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας σε διάφορα όρη και υψόμετρα των ΗΠΑ. Ταυτοχρόνως, πήραν συνεντεύξεις από χιλιάδες σκιέρ για να μάθουν εάν και τι είδους μέτρα λάμβαναν για να προφυλαχθούν από τον ήλιο.

Το συμπέρασμά τους; Οι σκιέρ δεν γνωρίζουν πότε είναι υψηλά τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου και έτσι δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας, κατά τον επικεφαλής ερευνητή δρ. Πίτερ Α. Αντερσον, καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας της Υγείας του πανεπιστημίου.

«Οι περισσότεροι λ.χ. φορούν καπέλο όταν κάνει ζέστη. Δεν υπάρχει όμως καμία σχέση μεταξύ της UV ακτινοβολίας και της θερμοκρασίας. Επιπλέον, η έκθεση στη UV είναι πολύ υψηλή ακόμα και όταν έχει συννεφιά, αφού το 80% της UV διαπερνά τα σύννεφα».

Πότε συνεπώς είναι πιο επικίνδυνη η UVμ Το μεσημέρι, με ή χωρίς ήλιο, και όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο. Οσο για μέτρα προφύλαξης, απαιτείται συνεχής χρήση των γυαλιών ηλίου, καπέλο και αντηλιακό – και μακριά από τα σκι το μεσημέρι...

Πηγή: tanea.gr

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε 5 τρόπους για να διπλασιάσεις τα οφέλη από την προπόνησή σου
Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί πώς μπορείς να διπλασιάσεις τα οφέλη σου από την προπόνηση. Σίγουρα μία σωστή διατροφή αλλά και ένα έντονο πρόγραμμα είναι δύο τρόποι γνωστοί και περπατημένοι.