Τα βάρη σε κάνουν πιο έξυπνο!!!

Τα βάρη σε κάνουν πιο έξυπνο!!!

Το γεγονός ότι η άθληση κάνει καλό στο μυαλό είναι γνωστό εδώ και χρόνια και έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Ωστόσο ένα νέο πείραμα με βάρη έδειξε ότι καθυστερεί η συρρίκνωση ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου.

Όπως έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα δυναμικό όργανο που δημιουργούνται και καταστρέφονται νευρικά κύτταρα και συνδέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου, ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες και το περιβάλλον. Έτσι η κάθε μορφής άσκηση, όπως είναι το τρέξιμο, το περπάτημα και σε άλλες αεροβικές δραστηριότητες, αναζωογονεί τα κύτταρα του εγκεφάλου. Τώρα το νέο πείραμα δείχνει ότι και η προπόνηση με μικρά βάρη επιβραδύνει την αλλοίωση.

Η έρευνα έγινε στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά, από το Εργαστήριο Γήρανσης, Κινητικότητας και Νοητικής Νευροεπιστήμης, σε 54 ηλικιωμένους ηλικίας από 65 έως και 75 ετών.

Όπως δημοσιεύει η «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας» οι επιστήμονες επιχείρησαν να αναλύσουν το γιατί οι μύες συρρικνώνονται με την ηλικία επιβραδύνοντας και κάνοντας ασταθείς τις κινήσεις μας, ενώ οι αργές και ασταθείς κινήσεις με τη σειρά τους πιστεύεται ότι συντελούν στη φθίνουσα πορεία της εγκεφαλικής υγείας.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τη σταθερότητα και τον τρόπο βάδισης των ηλικιωμένων και ύστερα τους χώρισαν σε τρεις ομάδες. Οι δύο ομάδες έκαναν ασκήσεις με βάρη μία ή δύο φορές την εβδομάδα και η τρίτη ασκήσεις διατάσεων (στρέτσινγκ) και ισορροπίας.

Ένα χρόνο αργότερα, όλοι οι εθελοντές υποβλήθηκαν εκ νέου σε τομογραφίες εγκεφάλου και αξιολόγηση της βάδισής τους για να διαπιστωθεί ότι όσοι έκαναν ασκήσεις ισορροπίας και στρέτσινγκ, αλλά και όσοι έκαναν ασκήσεις με βάρη μία φορά την εβδομάδα είχαν ανησυχητική επιδείνωση των αλλοιώσεων στη φαιά ουσία τους και επιβράδυνση της βάδισης.
Αντίθετα όσοι σήκωναν βάρη δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση της φαιάς ουσίας και περπατούσαν πιο γρήγορα και σταθερά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η προπόνηση με βάρη μπορεί να ωφελήσει τη δομή του εγκεφάλου, αλλά απαιτείται ένα μίνιμουμ εξάσκησης για να επιτευχθεί αυτό.
Επομένως ο συνδυασμός αεροβικής και καθημερινής προπόνησης με βάρη είναι ο ιδανικότερος για την αναζωογόνηση του εγκεφάλου!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

5 super tips για να ανακαλύψεις τη δύναμη της θέλησης!
Δεν έκανες ποτέ στη ζωή σου πρωταθλητισμό και πάντα απορούσες πως οι αθλητές καταφέρνουν να πετυχαίνουν όλα αυτά τα ρεκόρ. Από τον στίβο μέχρι και το Moto GP τους βλέπεις και τους θαυμάζεις.