Φιλάς τον σκύλο σου; Δες τι γίνεται με τα μικρόβια!

Φιλάς τον σκύλο σου; Δες τι γίνεται με τα μικρόβια!

Φιλάς τον σκύλο σου στο στόμα; Πολλοί το κάνουν, ενώ άλλοι απλά αφήνονται να τους γλύψει στο πρόσωπο. Αλήθεια πόσο υγιεινό είναι αυτό; Εγκυμονεί κινδύνους; Οι γνώμες της επιστημονικής κοινότητας φαίνεται ότι είναι διχασμένες.

Κάποιοι κάνουν λόγο για μύθους περί σκυλίσων φιλιών ενώ πιστεύουν ότι το στόμα του σκύλου είναι πιο καθαρό από του ανθρώπου, νομίζοντας ότι ότι το στόμα του σκύλου δεν έχει μικρόβια. Όμως δεν είναι έτσι, μικρόβια υπάρχουν και μάλιστα πολλά, ωστόσο για την επικινδυνότητα τους η επιστημονική κοινότητα φαίνεται διχασμένη.

Σε έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο Cornell διαπιστώθηκε ότι πολλά διαφορετικά βακτήρια στο σκύλο ίδια με τα βακτήρια των ανθρώπων. Το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι πιο βρώμικα από εμάς. Είμαστε σχεδόν το ίδιο. Αν όμως οι ιδιοκτήτες των ζώων τους πλένουν συχνά τα δόντια τους, ίσως το στόμα των ζώων να είναι και πιο καθαρό από των ανθρώπων!

Σύμφωνα με τους ερευνητές είναι πολύ σπάνιο να προκύψουν ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο και υποστηρίζουν ότι το φιλί από ένα σκύλο είναι ίσως ωφέλιμο για το ανοσοποιητικό. Επισημαίνουν βέβαια ότι πρέπει να τηρείται η απλή καθημερινή υγιεινή, όπως να πλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με ζώα, να βουρτσίζουμε τα δόντια του ζώου μας και να μην επιτρέπουμε στα ζώα να περιφέρονται στην κουζίνα ανεξέλεγκτα ή να καθαρίζουμε το πάγκο πριν το μαγείρεμα.

Από την άλλη μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Oral Biology», θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει «απειλή» για την υγεία μας, αν το σκυλί μας γλύφει ή το φιλάμε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειοψηφία των σκύλων πάσχει από περιοδοντίτιδα, ωστόσο μόνο το 5% από αυτούς θα εκδηλώσει κάποια στιγμή τερηδόνα.

Στον αντίποδα, όμως, πάνω από 90% των ανθρώπων παρουσιάζουν τερηδόνα.

Όπως επισημαίνουν, λοιπόν, οι Αμερικανοί ερευνητές τα «φιλιά» ανάμεσα σε σκύλους και ανθρώπους μπορεί να οδηγήσουν στην ανταλλαγή βακτηρίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα στους ανθρώπους.

Μάλιστα, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, τότε υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε σοβαρή περιοδοντίτιδα, που προκαλεί απώλεια των δοντιών.

Βέβαια, δεν κινδυνεύουν μόνο οι άνθρωποι. Σύμφωνα με όσα διαπιστώθηκαν και οι σκύλοι είχαν κολλήσει μικρόβια από τους ανθρώπους, και μάλιστα περισσότερα, καθώς εντοπίστηκαν στο στόμα τους δέκα ανθρώπινα βακτήρια περιοδοντίτιδας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αυτό είναι το σημείο που αν το …αγγίξεις την «ανάβεις» τρελλά!
Απρόσμενες αποκαλύψεις έκανε μια έρευνα από την εταιρεία προφυλακτικών Skyn, σχετικά με το ποια σημεία στο σώμα τους, οι ίδιες οι γυναίκες πιστεύουν ότι τις “ανάβουν” περισσότερο στο σεξ, όταν ο σύντρ