Γερή καρδιά με λιγότερα αναψυκτικά!

Γερή καρδιά με λιγότερα αναψυκτικά!

Σου αρέσουν τα αναψυκτικά και τα ρημάζεις σε κάθε ευκαιρία. Τότε, ακόμα και να αθλείσαι συστηματικά πρέπει να τα περιορίσεις, αν θέλεις να έχεις γερή καρδιά. Δες για ποιο λόγο οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου!

Ακόμα και ένα κουτάκι αναψυκτικό την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακών προβλημάτων υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Heart.

Επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης ρώτησαν 42.500 άνδρες, 45-79 ετών, για τις διατροφικές τους συνήθειες και την κατανάλωση υγρών. Στη συνέχεια ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος διαγνώστηκαν 3.604 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας και 509 άτομα απεβίωσαν από τη νόσο.

Αφού οι ερευνητές συνεκτίμησαν παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση δύο αναψυκτικών με ζάχαρη αύξανε κατά 23% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής ανεπάρκειας.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα συμπεριέλαβε ανθρακούχα αναψυκτικά, φρουτοποτά με ζάχαρη και άλλα υγρά αφεψήματα με προσθήκη ζάχαρης ή τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όχι όμως φυσικούς χυμούς φρούτων.

«Η μελέτη δείχνει ότι τα αναψυκτικά με ζάχαρη συμβάλλουν στην εκδήλωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Και αυτό το στοιχείο μπορεί να έχει σημασία για τον σχεδιασμό προληπτικών πολιτικών υγείας» επισημαίνεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Σχολιάζοντας τη μελέτη οι ισπανοί καθηγητές Μιγκέλ Μαρτίνεζ-Γκονζάλες και Μιγκελ Ρουις-Κανέλα σημειώνουν ότι «η σχέση των αναψυκτικών με ζάχαρη με την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου ΙΙ είναι ήδη γνωστή. Και ως γνωστόν διαβήτης και παχυσαρκία είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακή ανεπάρκεια. Το καλύτερο μήνυμα λοιπόν από τη σουηδική μελέτη είναι, είτε ο μετριασμός της κατανάλωσης αναψυκτικών, είτε η αποχή απ’ αυτά».

ΠΗΓΕΣ: Heart, In.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.