Μάθε τι μπορεί να πάθει το δέρμα σου από το κρύο

Μάθε τι μπορεί να πάθει το δέρμα σου από το κρύο

Στα πολλά κρύα του χειμώνα δεν πρέπει να προσέχεις μόνο να μην κρυολογήσεις. Θα πρέπει να έχεις το νου σου και για τις δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από το κρύο και ειδικά αν εκδράμεις σε χιονοδρομικά ή μέρη που το κρύο είναι ακόμα πιο τσουχτερό από τις πόλεις. Μπορεί να ντύνεσαι καλά, αλλά σχεδόν πάντα κάποια σημεία του σώματος σου μένουν εκτεθειμένα στη παγωνιά.

Και δεν είναι μόνο η παγωνιά. Προβλήματα στο δέρμα μπορεί να εμφανιστούν όταν κάθεσαι πολύ κοντά στο τζάκι ή σε κάποιο θερμαντικό σώμα. Οι περισσότεροι έχουμε την συνήθεια να καθόμαστε πολύ κοντά σε θερμαντικά σώματα για να ζεσταθούμε. Όταν κάτι τέτοιο γίνει σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας ξηρότητα και δυσχρωμίες για αυτό θέλει από εμάς μια προσοχή.

Έτσι λοιπόν τον χειμώνα προκαλούνται διάφορες δερματικές παθήσεις παρά το κρύο. Δες ποιες είναι αυτές:

Έκζεμα

Στο έκζεμα όπου το δέρμα παρουσιάζει μια δυσλειτουργία των λιπιδίων του παρουσιάζεται έντονη ξηροδερμία. Το φαινόμενο εντείνεται τον χειμώνα για αυτό και πρέπει να είμαστε πιο σχολαστικοί στην περιποίηση και ενυδάτωση του σώματος μας.

Χιονίστρες

Είναι βλάβες-βλατίδες κόκκινου χρώματος που παρουσιάζονται πιο συχνά στα δάκτυλα των χεριών μας με την έντονη έκθεση στο κρύο και τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας κρύου-ζεστού. Ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι η πρόληψη. Προστατεύουμε τα χέρια μας από το κρύο φορώντας γάντια όταν είμαστε έξω. Επίσης αποφεύγουμε να πλενόμαστε με κρύο νερό.

Κρυοπαγήματα

Είναι μια πάθηση που στην ουσία έχουμε την ψύξη και νέκρωση του δέρματος. Είναι σπάνιο να συμβεί παρά μόνον κάτω από ακραίες συνθήκες ψύχους και χρειάζεται ειδική αντιμετώπιση.

Ψωρίαση

Η ψωρίαση κατά την οποία ο κύκλος ζωής των κυττάρων της επιδερμίδας διαταράσσεται χειροτερεύει τους χειμερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της μικρής έκθεσης στον ήλιο. Η ηλιακή έκθεση βελτιώνει τις βλάβες της ψωρίασης κάτι που παρατηρούμε το καλοκαίρι. Έτσι συνήθως θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε μια πιο εντατική θεραπεία την περίοδο αυτή με την καθοδήγηση του ιατρού. Τον χειμώνα όμως παρουσιάζονται και δερματοπάθειες που σχετίζονται με το κρύο και που εξαφανίζονται το καλοκαίρι.

Νόσος Reynaud

Στην έκθεση στο κρύο μπορεί να παρατηρήσουμε τα άκρα δάκτυλα μας να αλλάζουν χρώμα. Γίνονται λευκά από κακή κυκλοφορία αίματος στο δέρμα των άκρων δακτύλων κατόπιν όταν προσπαθήσουμε να τα ζεστάνουμε το χρώμα τους γίνεται μπλε και τελικά κόκκινο από υπεραιμία. Σε αυτή την διαταραχή συνιστώ να λάβετε την γνώμη κάποιου ειδικού για να αποκλειστεί κάποια άλλη εσωτερική διαταραχή. Σε γενικές γραμμές τα αγγεία στα άκρα είναι μικρής διαμέτρου. Έτσι κάποιες πρωτεΐνες που ενεργοποιούνται στο κρύο μπορεί να συσσωρευτούν σε αυτά τα μικρά αγγεία και να προκαλέσουν διαταραχές στο δέρμα. Άλλες φορές και μόνον η σύσπαση του αυλού μιας και είναι τόσο μικρά αρκεί για να προκαλέσει μια κακή κυκλοφορία.

Για να προστατευτείς από όλα αυτά θα πρέπει να προσέξεις ορισμένα πράγματα. Σκέψου ότι ο ήλιος μπορεί και τον χειμώνα κάποιες ημέρες να γίνει δυνατός, ιδιαίτερα αν ασχολούμαστε με χειμερινά σπορ. Έτσι κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το αντηλιακό μας ειδικά εάν έχουμε δυσχρωμίες και πανάδες. Χρειαζόμαστε ενυδάτωση με μια κρέμα για τον τύπο δέρματος μας, και μια διατροφή πιο πλούσια σε βιταμίνη D. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας παράγει λιγότερη βιταμίνη τους χειμερινούς μήνες λόγω της μικρότερης ηλιοφάνειας. Μπορούμε τότε σε ένα βαθμό να αναπληρώσουμε την απώλεια αυξάνοντας την πρόσληψη της μέσω τροφών. Τέτοιες τροφές είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το ψάρι, το αυγό και το μουρουνέλαιο. Επιπλέον κυκλοφορούν και προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως χυμοί και δημητριακά.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.