«Παν μέτρον άριστον» … εισιτήριο για υγεία και μακροζωία

«Παν μέτρον άριστον» … εισιτήριο για υγεία και μακροζωία

Η επιστήμη προειδοποιεί, οι επιστήμονες μιλάνε για το κάπνισμα, τις καταχρήσεις και πολλά άλλα που προστατεύουν την υγεία μας και να μας δίνουν χρόνια ζωής. Εμείς όμως δεν ακούμε, οι περισσότεροι! Οι ειδικοί μας δείχνουν τον δρόμο για υγεία και μακροζωία, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο. Και δυστυχώς τα κάνουμε όλα αντίθετα, ούτε καν τα μισά από αυτά που προτείνονται. Βέβαια οι μελετητές επιβεβαίωσαν το αρχαίο ρητό, παν μέτρον άριστον!

Επιστήμονες του Χάρβαρντ εκπόνησαν μια μεγάλη μελέτη, η οποία αναφέρει ότι η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κάθε παθολογική αιτία κατά 55% - αλλά ειδικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια ή καρκίνο (τους δύο μεγαλύτερους εχθρούς μας) κατά 72% και κατά 44% αντιστοίχως.

Αν και τα ευρήματα αυτά μοιάζουν προφανή, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ που εκπόνησαν τη μελέτη ελπίζουν ότι επειδή αφορούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, ο κόσμος θα πειστεί για το πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής – πράγμα που ακόμα δεν έχει συμβεί, δεδομένου ότι το 60% του πληθυσμού έχει περιττά κιλά, σχεδόν ο ένας στους δύο καπνίζει, και ελάχιστοι τρέφονται υγιεινά και γυμνάζονται συστηματικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρομπ Μ. βαν Ντάμ, επίκουρο καθηγητή Ιατρικής στο Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία από 77.782 γυναίκες, οι οποίες επί 24 χρόνια – αρχής γενομένης το 1980 – συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην ηλεκτρονική έκδοση της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), στη διάρκεια της 24ετίας πέθαναν 8.882 γυναίκες – οι 1.790 από καρδιοπάθεια και οι 4.527 από καρκίνο.

Όσοι δεν κάπνισαν ποτέ, έτρωγαν υγιεινά, είχαν φυσιολογικό βάρος και γυμνάζονταν συστηματικά, διέτρεχαν κατά 55% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από παθολογικά αίτια.

Αναλύοντας κάθε παράγοντα κινδύνου ξεχωριστά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 28% των θανάτων που καταγράφηκαν στη διάρκεια της μελέτης ήταν από το κάπνισμα, το 14% από τα περιττά κιλά, το 17% από την καθιστική ζωή και το 13% από την ανθυγιεινή διατροφή.

Ειδικά μεταξύ των μη καπνιστριών εθελοντριών, τα περιττά κιλά προκάλεσαν το 22% των θανάτων.

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα ήταν ότι το 7% των θανάτων οφειλόταν στην μη κατανάλωση μέτριας ποσότητας αλκοόλ, η οποία προστατεύει από την καρδιοπάθεια. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αλκοόλ φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ότι για να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια χρειαζόμαστε:

- Υγιεινή διατροφή: ο μέσος ενήλικας συνιστάται να καταναλώνει δύο σαλάτες και τρία φρούτα την ημέρα, να επιλέγει δημητριακά ολικής αλέσεως, να προτιμάει το ψάρι, τα πουλερικά και τα λάιτ γαλακτοκομικά προϊόντα, να έχει ως κύριο λίπος στη διατροφή του το ελαιόλαδο και να αποφεύγει τα κρέατα και τα γλυκά (συνιστώνται το πολύ για μία φορά την εβδομάδα).

- Λίγο αλκοόλ: συνιστώνται 1-2 ποτηράκια αλκοόλ (κατά προτίμησιν κόκκινο κρασί) την ημέρα για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες, κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών.

- Συστηματική άσκηση: συνιστώνται τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας (από περπάτημα και φροντίδα του κήπου έως τζόγγινγκ), επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.

- Αποχή από το κάπνισμα: το κάπνισμα αποτελεί αιτία για 12 μορφές καρκίνου - μεταξύ αυτών οι καρκίνοι του πνεύμονος, της ουροδόχου κύστεως, του λάρυγγα και του φάρυγγα.

- Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους: τα περιττά κιλά ενοχοποιούνται για καρδιοπάθεια αλλά και ορισμένες μορφές καρκίνου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ