Ετοιμάζεται φάρμακο κατά της αυτοκτονίας!

Ετοιμάζεται φάρμακο κατά της αυτοκτονίας!

Νιώθεις ότι δεν αντέχεις αυτή τη ζωή και θέλεις να δώσεις τέλος στη ζωή σου; Βλέπεις τον δικό σου άνθρωπο να μην αντέχει και φοβάσαι ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του; Το πρόβλημα των αυτοκτονιών είναι δυστυχώς συχνό τα τελευταία χρόνια και τις περισσότερες φορές η κατάληξη είναι τραγική. Ωστόσο οι επιστήμονες φαίνεται ότι ανακάλυψαν ένα χάπι κατά της αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο «New Scientist», επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ έχουν θέσει σε προκαταρκτική κλινική δομική ένα αντιαυτοκτνονικό φάρμακο, ταχείας αντίδρασης.

Πρόκειται για ένα οπιοειδές αναλγητικό που περιέχει βουπρενορφίνη, ένα ημισυνθετικό οπιοειδές, που χρησιμοποιείται επίσης, όπως η μεθαδόνη, για την απεξάρτηση από την ηρωίνη. Οι έρευνες γίνονται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα έκαναν στη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής «The American Journal of Psychiatry».

Ήδη οι επιστήμονες χορήγησαν το νέο φάρμακο σε 40 ανθρώπους με σοβαρές τάσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα δύο από τα τρία είχαν ήδη κάνει απόπειρα. Παράλληλα μια δεύτερη ομάδα ατόμων, επίσης με αυτοκτονικές τάσεις, έλαβε απλώς ένα εικονικό φάρμακο.

Η ψυχική κατάσταση των ασθενών καταγραφόταν από ψυχιάτρους ανά εβδομάδα μέσω ειδικού ερωτηματολογίου. Στην αρχή της δοκιμής οι ασθενείς είχαν κατά μέσο όρο «σκορ αυτοκτονίας» 20 (θεωρούμενο αρκετά υψηλό για να νοσηλευθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο για τη δική του ασφάλεια).
Όσοι από τους μετέχοντες πήραν το φάρμακο σε μία εβδομάδα είχαν υποχωρήσει έξι μονάδες στην κλίμακα των αυτοκτονικών σκέψεων και σε έναν μήνα εμφάνιζαν μείωση δέκα μονάδων που οι επιστήμονες θεωρούν ασφαλές επίπεδο. Αντίθετα όσοι πήραν το εικονικό φάρμακο παρουσίασαν μείωση δύο μονάδων.

Ένα φάρμακο γρήγορης δράσης θεωρείται απαραίτητο, σύμφωνα με τους γιατρούς, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων με τάση αυτοκτονίας, ενώ οι υπάρχουσες θεραπείες, όπως τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και οι ψυχοθεραπείες, δεν έχουν άμεση αποτελεσματικότητα, καθώς συχνά και τα δύο χρειάζονται πάνω από έξι εβδομάδες για να δράσουν. Η κεταμίνη, ένα φάρμακο που δρα πιο γρήγορα, επιφέρει παραισθήσεις ως παρενέργειες και η δράση της γρήγορα εξασθενεί.

ΠΗΓΗ: Newscientist.com

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αυτά είναι 15 πράματα για το σεξ που ούτε καν φαντάζεσαι
Αν νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα για το σεξ τότε μάλλον είσαι βαθιά νυχτωμένος και αν δεν μας πιστεύεις διάβασε τις επόμενες γραμμές και θα το καταλάβεις: