Πόσο είναι το …πολύ για σένα, στο ποτό;

Πόσο είναι το …πολύ για σένα, στο ποτό;

Πόσο είναι το μέτρο για σένα στο ποτό; Πόσο είναι το κανονικό ή το πολύ; Οι επιστήμονες λένε διάφορα, αλλά λίγοι τους πιστεύουν και ο καθένας έχει το δικό του μέτρο στο πολύ ή στο λίγο της κατανάλωσης αλκοόλ. Ακόμα και οι λαοί διαφέρουν στην κατανάλωση και αν νομίζεις ότι εμείς οι Έλληνες πίνουμε πολύ, που να μάθεις για τους Χιλιανούς.

Στην χώρα μας καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 14 λίτρα τον χρόνο με προτίμηση στα κρασιά, στη Χιλή αντίθετα μπορεί να πιεί κανείς 56 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα και, παρόλα αυτά, θεωρείται ότι είναι πότης χαμηλού κινδύνου.

Στην Ισλανδία θεωρείται χαμηλού κίνδυνου, αν κανείς δεν ξεπερνά τα δέκα γραμμάρια αλκοόλ ημερησίως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως βασική μερίδα τα 10 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, συστήνοντας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες να μην ξεπερνούν τα δύο ποτά τη μέρα, άρα τα 20 γραμμάρια αλκοόλ. Οι περισσότερες χώρες όμως δεν ακολουθούν αυτό τον ορισμό.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction, ερευνητές του Κέντρου για την Εξάρτηση και την Ψυχική Υγεία (CAMH) του Καναδά, με επικεφαλής τον Δρ Κρις Χάμφρις, εξέτασαν στοιχεία από 75 χώρες και διαπίστωσαν ότι, από αυτές, λιγότερες από τις μισές (37) διέθεταν κάποιο επίσημο όριο ή κανονισμό για το τι πρέπει να θεωρείται βασική μερίδα και άρα εντός ορίων κατανάλωση αλκοόλ. Όμως και αυτές ακόμη εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους, της τάξης έως του 250%.

Έτσι, ως μερίδα ποτού θεωρούνται τα οκτώ γραμμάρια αλκοόλ στη Μ. Βρετανία και στην Ισλανδία, ενώ στην Αυστρία η μερίδα είναι σχεδόν τριπλάσια (40 γραμμάρια).

Ένα ποτό οκτώ γραμμαρίων αλκοόλ ισοδυναμεί με 250 ml μια μπύρας με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ, με 76 ml κρασιού με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ και με 25 ml ποτού με περιεκτικότητα 40% σε αλκοόλ (ουίσκι, βότκα κ.α.).

Με πληροφορίες από το In.gr

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα