Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη αιτία ανικανότητας των ανδρών, παγκοσμίως

Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη αιτία ανικανότητας των ανδρών, παγκοσμίως

Μαστίζει τον ανδρικό πληθυσμό παγκοσμίως και αποτελεί τη δεύτερη αιτία ανικανότητας μετά την οσφυαλγία. Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να αποτελέσει ζήτημα παγκόσμιας προτεραιότητας, αφού ναι μεν διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο αποτελεί τα τελευταία χρόνια παγκόσμια μάστιγα.

Η έρευνα των Αυστραλών επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine, σύγκρινε την κλινική κατάθλιψη με περισσότερες από 200 άλλες παθήσεις και τραυματισμούς που προκαλούν ανικανότητα και διαπίστωσε τελικά ότι μια μικρή μόνο αναλογία ατόμων έχει πρόσβαση στη θεραπεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι επιπτώσεις της κατάθλιψης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Στην  έρευνα αναφέρεται το παράδειγμα του Αφγανιστάν, που μετρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την Ιαπωνία, όπου μετρήθηκαν τα χαμηλότερα. Ωστόσο στη Βρετανία αποτελεί την Τρίτη αιτία ανικανότητας.

«Η κατάθλιψη είναι μείζον πρόβλημα και πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιάσουμε καλύτερες πολιτικές ενημέρωσης αλλά και αντιμετώπισής της. Το βάρος μπορεί να διαφέρει, από χώρα σε χώρα, αλλά τείνει να είναι μεγαλύτερο στις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος, και μικρότερο στα κράτη με υψηλότερα εισοδήματα», σημειώνει η επικεφαλής Δρ Φερράρι.

Το κοινωνικό στίγμα πάντως που σχετίζεται με την κατάθλιψη, είναι η βασικότερη παράμετρος που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, σε συνδυασμό πάντα με τις κατά τόπους πολιτισμικές και κοινωνικές δοξασίες και αξίες.

Ο Δρ Ντάνιελ Σισολμ, οικονομολόγος Υγείας στο Τμήμα Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχολιάζει ότι «είναι μεγάλη πρόκληση για τις δομές δημόσιας υγείας και μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί καθολικά, τουλάχιστον ως προς την πρόσβαση των ασθενών στην θεραπεία». Τα στοιχεία αφορούν το έτος 2010 και προέρχονται από μελέτες που είχαν εκπονηθεί το διάστημα 1990 – 2000 για την επίπτωση της κατάθλιψης παγκοσμίως.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Κρίση μέσης ηλικίας: Όσα πρέπει να ξέρετε για... όταν έρθει η ώρα
Πολλοί άνδρες περνούν από μια φάση όπου εξετάζουν σκληρά τη ζωή που ζουν. Νομίζουν ότι θα μπορούσαν να είναι πιο ευτυχισμένοι, και αν θέλουν να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή, αισθάνονται την επιθυμία να το