Να γιατί δεν ξεκουράζεσαι όταν …ξενοκοιμάσαι!

Να γιατί δεν ξεκουράζεσαι όταν …ξενοκοιμάσαι!

Πέρασες καλά, κοιμηθήκατε μαζί και μάλιστα αρκετές ώρες, αλλά τον καλύτερο ύπνο τον κάνεις στο δικό σου το κρεβάτι, στο σπίτι σου! Κάτι παρόμοιο συμβαίνει όταν βρίσκεσαι ταξίδι και κοιμάσαι και πάλι σε ξένο κρεβάτι. Αλήθεια φταίνε τα …κρεβάτια ή κάτι άλλο;

Τα κρεβάτια είναι τα μόνα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν φταίνε αφού κάποιες φορές μπορεί να είναι και καλύτερα από το δικό σου. Το θέμα πάντως απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα και έτσι ερευνητές του πανεπιστημίου Μπράουν στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος μας δεν ξεκουράζεται, αλλά επειδή κοιμάται σε ξένο περιβάλλον παραμένει σε εγρήγορση για πιθανές απειλές.

Η μελέτη των επιστημόνων δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology και αναφέρει ότι οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 35 ατόμων μετά από δύο νύχτες ύπνου σε εργαστηριακές συνθήκες, με διαφορά μιας εβδομάδας.

Σε όλους τους εθελοντές κατά το πρώτο βράδυ, ένα συγκεκριμένο δίκτυο του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου παρουσίαζε μεγαλύτερη δραστηριότητα, συγκριτικά με το δεξί ημισφαίριο, κατά το στάδιο του βαθέως ύπνου.

Όταν οι επιστήμονες τοποθέτησαν κοντά στο δεξί αυτί των εθελοντών μουσική για να διεγερθεί το αριστερό ημισφαίριο, ήταν πιθανότερο να ξυπνήσουν και να είναι σε εγρήγορση, συγκριτικά με όταν η μουσική είχε παίξει κοντά στο αριστερό αυτί για να διεγερθεί το δεξί ημισφαίριο.

Την δεύτερη νύχτα ύπνου στο εργαστήριο δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην δραστηριότητα δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου, ούτε και στο δίκτυο που είχε ενεργοποιηθεί την πρώτη βραδιά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρα, το συγκεκριμένο δίκτυο έτεινε να συνεχίζει να εργάζεται όταν ο εγκέφαλος ήταν κατά τα άλλα σχετικά αδρανής.
Αλλά επειδή οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο το πρώτο στάδιο του ύπνου δεν γνωρίζουν προς το παρόν αν το εγκεφαλικό δίκτυο του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου παραμένει ζωηρό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ή αν λειτουργεί σε βάρδιες με την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.

ΠΗΓΗ: Current Biology

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα