Η αϋπνία παχαίνει τους άνδρες!

Η αϋπνία παχαίνει τους άνδρες!

Όταν δεν κοιμόμαστε τις ώρες που πρέπει, τόσο, όχι μόνο δεν ξεκουραζόμαστε αλλά ..παχαίνουμε! Και πως γίνεται αυτό; Σύμφωνα με Σουηδούς επιστήμονες η έλλειψη ύπνου μας ωθεί να αγοράζουμε περισσότερα παχυντικά φαγητά, τα οποία βέβαια και τα καταναλώνουμε!

Η έρευνα αυτή που έγινε από το πανεπιστήμιο της Ουπσάλα στη Σουηδία και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Obesity», βασίστηκε σε ένα πείραμα. Οι ερευνητές μελέτησαν 14 άνδρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος, οι οποίοι τη μια μέρα κοιμόταν κανονικά και την επόμενη έμεναν άυπνοι και εναλλάξ.

Το πρωί έπειτα από κάθε νύχτα, έφαγαν ένα χορταστικό πρωινό γεύμα που τους έδωσαν οι ερευνητές και μετά κλήθηκαν να πάνε στο σούπερ μάρκετ έχοντας μαζί τους 35 ευρώ και να διαλέξουν από μία ποικιλία 40 τροφίμων.  Κατά την επιστροφή από το σούπερ μάρκετ οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από 20 από τα τρόφιμα ήταν λίγων λιπαρών και τα υπόλοιπα πλούσια σε λίπη.

Αναλυτικά λοιπόν, οι 14 άνδρες το πρωί της ημέρας που έμεναν άγρυπνοι επέλεξαν φαγητά με 9% περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι το πρωί που ήταν ξεκούραστοι ενώ είχαν αυξημένα επίπεδα στο αίμα τους από μία ορμόνη, την γκρελίνη, που ανοίγει την όρεξη.. Ακόμα η ποσότητα του φαγητού που αγόρασαν ήταν κατά 18% περισσότερη μετά το ξενύχτι απ’ ό,τι μετά τον καλό ύπνο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, αυτή η ορμόνη, η γκρελίνη, δεν έχει να κάνει με την αγορά παχυντικών φαγητών, αφού οι άνδρες που αγόραζαν περισσότερα τρόφιμα που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα γκρελίνης δεν αγόρασαν περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι όσοι είχαν πιο χαμηλά, κάτι που σημαίνει ότι δεν ήταν η πείνα η κινητήρια δύναμη πίσω από την αγορά των παχυντικών τροφίμων, αλλά μάλλον η πολλή κούραση που τους έκανε να ψωνίσουν παρορμητικά το φαγητό τους.

Η αϋπνία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο σωματικό βάρος, καταλήγουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, διότι ό,τι αγοράζει κάποιος, τελικά το καταναλώνει - κι αν είναι κουρασμένος και αγοράζει πλούσιο σε λίπη και θερμίδες φαγητό, θα καταλήξει να τις καταναλώσει.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Αυτά είναι 15 πράματα για το σεξ που ούτε καν φαντάζεσαι
Αν νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα για το σεξ τότε μάλλον είσαι βαθιά νυχτωμένος και αν δεν μας πιστεύεις διάβασε τις επόμενες γραμμές και θα το καταλάβεις: