6 σοβαροί λόγοι γιατί δεν πρέπει να είσαι αγχωμένος στη προπονηση

6 σοβαροί λόγοι γιατί δεν πρέπει να είσαι αγχωμένος στη προπονηση

Γυμναστική και άγχος δεν πάνε μαζί αφού προκαλούνται πολλά προβλήματα. Το γιατί δεν πρέπει να είσαι αγχωμένος στην προπόνηση, το εξηγεί η αθλητίατρος Γεωργία Κούρα.

Όταν διανύουμε περιόδους με έντονο στρες, η ορμόνη του άγχους, η κορτιζόλη, όπως ονομάζεται, δημιουργεί επιπλοκές στην ψυχική και σωματική υγεία.
Στο Activeman, μιλήσαμε με την Γεωργία Κούρα, αθλητίατρο για τις επιπλοκές στην υγεία του άγχους, αναφορικά με τη γυμναστική.

1. Εξαφανίζει κυριολεκτικά τους μύες

Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, αυξάνοντας ξαφνικά τα επίπεδα σακχάρου για να μας δώσει περισσότερη ενέργεια. Σε περιπτώσεις χρόνιας αγχώδους διαταραχής, παρατηρούμε τους μύες να συρρικνώνονται εξαιτίας αυτού.

2. Μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης

.Με την έλλειψη τεστοστερόνης, συνεπώς, δημιουργείται λιγότερη μυϊκή μάζα καθώς γυμναζόμαστε. Σε συνδυασμό με αυτό που αναφέραμε πριν, την καταστροφή μυών υπάρχει η πιθανότητα όλη μας η γυμναστική να πηγαίνει χαμένη.

3. Καταπιέζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης στο σώμα μας ξεπερνούν το φυσιολογικό, το ανοσοποιητικό μας σύστημα υποφέρει. Οι φλεγμονές που δημιουργούνται στους μύες μετά την γυμναστική δεν αντιμετωπίζονται έγκαιρα, και δεν ξεκινάει η διαδικασία που το σώμα “ξαναχτίζει” τον εαυτό του. Επιπλέον, με την καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας διατρέχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού.

4. Συσσώρευση λίπους

Ανεβάζοντας συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου για παραγωγή ενέργειας, το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη, η οποία στέλνει όλα τα αποθέματα γλυκόζης απευθείας στα κύτταρα του λίπους της κοιλιάς. Ακόμα χειρότερα, η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, ανάμεσα στα ζωτικά μας όργανα, μπορεί να οδηγήσει σε άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως προβλήματα με την καρδιά και διαβήτη.

5. Αυξάνει την όρεξη

. Η ορμόνη του άγχος, ταυτόχρονα, πυροδοτεί την όρεξή μας για λιπαρά, σακχαρώδη τρόφιμα. Αυτά τα τρόφιμα ηρεμούν προσωρινά τις συνέπειες του άγχους - έμφαση στην λέξη προσωρινά

6. Προβλήματα στον ύπνο

Πέραν του ότι το στρες προκαλεί διαταραχές στον ύπνο, η κορτιζόλη είναι επίσης υπεύθυνη για την ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού μας. Σε περιπτώσεις χρόνιου στρες, ο καλός ύπνος γίνεται πρακτικά αδύνατος. Και χωρίς ύπνο, το σώμα σου απαιτεί περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα