Ζύγισμα ή λιπομέτρηση για τέλειο και υγειές σώμα;

Ζύγισμα ή λιπομέτρηση για τέλειο και υγειές σώμα;

Θες να γνωρίζεις το πραγματικό σου βάρος συνολικά ή το ποσοστό λίπους στο σώμα σου; Το ζύγισμα ή η λιπομέτρηση είναι παρόμοια πράγματα ή ανόμοια; Το ένα υποκαθιστά το άλλο ή πρέπει να τα κάνεις και τα δύο για να έχεις καλή υγεία;

Ας δούμε λοιπόν τι είναι η λιπομέτρηση και πόσο αξιόπιστο είναι το ζύγισμα:

Η λιπομέτρηση είναι η διαδικασία με την οποία μετράμε το ποσοστό λίπους στο σώμα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η λιπομέτρηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός προγράμματος διατροφής ή αποτοξίνωσης καθώς τυχαίνει αρκετές φορές να μεταβάλλεται το λίπος προς το καλύτερο (να αυξάνεται ή να μειώνεται ανάλογα την περίσταση) χωρίς να αλλάζει το βάρος προς το στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πολλές φορές τυχαίνει ένα άτομο να ακολουθεί ικανοποιητικά ένα πρόγραμμα διατροφής ή αποτοξίνωσης για μείωση βάρους ή για λόγους ευεξίας και ενώ το λίπος του μειώνεται το βάρος φαίνεται να μένει σταθερό έως και αυξάνεται ελαφρώς.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει πολύ συχνά λόγω μιας μικρής αύξησης των υγρών που μπορεί να υπάρχει στο σώμα και να σχετίζεται με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επιτραπέζιου αλατιού, καφεΐνης, αλκοόλ ή ασπαρτάμης, λήψη ορισμένων φαρμάκων (όπως αντισυλληπτικά, κορτιζόνη, αγχολυτικά, αντισταμινικά, αντικαταθλιπτικά) . Σε νεφρικές ασθένειες και ορμονικές διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα, τα επινεφρίδια ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Στις γυναίκες κατά την έμμηνο ρύση και σε περίπτωση μείωση λήψης πόσιμου νερού.

Συνεπώς η λιπομέτρηση αποτελεί δείκτη για το σωστό τρόπο που ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγείας, για το αν ταιριάζει στο συγκεκριμένο διαιτώμενο, κρούει το καμπανάκι για πολλά επιμέρους προβλήματα αλλά και βοηθάει ψυχολογικά το άτομο να συνεχίσει την προσπάθεια του.

Όσο για το ζύγισμα για να βρεις το πραγματικό σου βάρος τη δεδομένη στιγμή θα πρέπει να ζυγίζεσαι συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν Φινλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέμπερε και δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Plos One», η Τετάρτη είναι η καλύτερη ημέρα να ζυγιστείτε, διότι τότε, είναι λιγότερο πιθανό το βάρος να έχει διακυμάνσεις και άρα μπορείτε να έχετε μια αληθινή εικόνα των κιλών σας και να κάνετε ασφαλείς συγκρίσεις με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με την Δρ Ελίνα Χελάντερ που συμμετείχε στη μελέτη, εκείνοι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, δε θα πρέπει να ξεχνάνε να ζυγιστούν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, αφού μπορεί να καταλήξουν να πάρουν κιλά αντί να χάσουν και αυτό διότι η τακτική παρακολούθηση του βάρους βοηθά στην πιστή τήρηση του διατροφικού προγράμματος.

Όπως εξηγεί η δρ Χελάντερ, συνήθως οι άνθρωποι ζυγίζονται περισσότερο τα Σαββατοκύριακα και στη συνέχεια, σταδιακά χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Φυσικά, το πόσο επιπλέον ζυγίζουν αυτές τις δύο ημέρες, εξαρτάται από το αν βγαίνουν έξω για φαγητό, ή χαλαρώνουν στο σπίτι.

Είναι λοιπόν, προφανές ότι αν κάποιος ζυγιστεί το Σαββατοκύριακο, το πιθανότερο είναι να δει αύξηση ή μείωση του βάρους, ανάλογα με τις δραστηριότητές του και τελικά να μην έχει πραγματική εικόνα της κατάστασής του.

Λιπομέτρηση και ζύγισμα θα πρέπει να γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα ώστε να παρακολουθείς σωστά το σώμα σου και όχι μόνο από στον καθρέφτη!

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ