5 προληπτικοί έλεγχοι που μπορείς να κάνεις μόνος σου!

5 προληπτικοί έλεγχοι που μπορείς να κάνεις μόνος σου!

Νομίζεις ότι είσαι άτρωτος; Πολλοί άντρες το νομίζουν, αλλά δεν είναι έτσι. Για να είσαι υγιής θα πρέπει να κάνεις σε τακτικά χρονικά διαστήματα κάποιους ιατρικούς ελέγχους και πάντα ανάλογα με την ηλικία.

Δες λοιπόν πέντε βασικούς ελέγχους:

1. Στήθος

Και οι άντρες έχουν στήθη, όπως οι γυναίκες. Αν δεις λοιπόν ένα τα στήθη σου να μεγαλώνει αφύσικα, τότε να ανησυχήσεις. Μάθε ότι ακόμα και οι άντρες μπορούν να πάθουν καρκίνο του μαστού και ο συνηθέστερος τρόπος να εντοπιστεί ένας όγκος ή μια κύστη στην περιοχή είναι η ψηλάφηση και αυτοπαρατήρηση του σώματος, αφού η μαστογραφία δεν συνηθίζεται στους άντρες!

Ο καρκίνος στο αντρικό στήθος διαγιγνώσκεται κυρίως στα τελευταία στάδια, αφού συνήθως αγνοείται από τους πάσχοντες. Μια φορά το μήνα κάνε ψηλάφηση κατά τη διάρκεια του ντους και παρατήρησε τυχόν αλλοιώσεις στο χρώμα ή το σχήμα των θηλών.

2. Ούρηση

Μια από τις μεγαλύτερες έννοιες των ανδρών, όσο περνάνε τα χρόνια είναι η εμφάνιση καρκίνου του προστάτη και υπάρχει ένας τρόπος να τον εντοπίσεις και αυτός είναι η δυσκολία κατά την ούρηση. Πιο συγκεκριμένα, ο προστάτης είναι ο αδένας που περιβάλλει το πάνω μέρος της ανδρικής ουρήθρας. Όταν αυτός πρήζεται ή αναπτύσσει όγκο, τότε μπλοκάρει την ομαλή ροή των ούρων, δυσκολεύοντας εμφανώς την ούρηση.

Αν εντοπίσεις κάτι τέτοιο, μάλλον ήρθε η ώρα να ελέγξεις τον προστάτη σου αλλά σε καμία περίπτωση μην πανικοβληθείς, καθώς ένας πρησμένος προστάτης δεν σημαίνει πάντα καρκίνο.

3. Μαλλιά

Το τριχωτό της κεφαλής και η πυκνότητα του είναι κομβικής σημασίας για όλους τους άντρες, γι’ αυτό φαινόμενα τοπικής τριχόπτωσης είναι από τα πρώτα πράγματα που προσέχουν πάνω τους.

Η κατά τόπους τριχόπτωση δεν είναι φυσική εξέλιξη, όπως συμβαίνει με την σταδιακή ελάττωση της πυκνότητας της τρίχας, με τα χρόνια. Η απώλεια μαλλιών κατά τούφες υποδεικνύει έντονο στρες, το οποίο έχει οδηγήσει τα λευκά αιμοσφαίρια να επιτίθενται στους θύλακες της τρίχας, εμποδίζοντας την ανάπτυξή τους. Αν αρχίσεις να χάνεις όλο και συχνότερα τούφες από τα μαλλιά, δεν είναι μόνο ενοχλητικό καθώς συμβαίνει συνήθως κατά το χτένισμα και το λούσιμο, αλλά και άκρως ανησυχητικό, αφού χρόνιο στρες αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στην καρδιά και σταδιακή χειροτέρευση της μνήμης.

4. Το στόμα

Αν εντοπίσεις στο στόμα, τα ούλα, τη γλώσσα ή τα χείλη κάποια πληγή που επιμένει και δεν μοιάζει να κλείνει, τότε θορυβήσου και κλείσε ένα ραντεβού με το γιατρό ή τον οδοντίατρό.

Ο καρκίνος του στόματος είναι συνηθέστερος στους άντρες καθώς είναι παρακλάδι του ιού του HPV, που δεν διαγιγνώσκεται στους άρρενες, όπως συμβαίνει με τις γυναίκες και τις τακτικές επισκέψεις τους στο γυναικολόγο.

5. Περιφέρεια

Μπορεί οι γυναίκες να συνηθίζουν να μετράνε μανιωδώς την περιφέρεια της μέσης τους αλλά αν έκαναν το ίδιο και οι άντρες θα γλίτωναν, οι περισσότεροι από αυτούς, από την εμφάνιση διαβήτη και περαιτέρω προβλημάτων στην καρδιά. Η μεγάλη περιφέρεια σημαίνει και πολλά κιλά και το λίπος στην κοιλιά είναι υπεύθυνο για την συνεχή παραγωγή φλεγμονοδών ουσιών που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος και διαβήτη.

Το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος που φροντίζει για την υγεία του είναι να αδυνατίσει, αν έχει υπερβεί το όριο των κιλών που του έχει θέσει ο γιατρός του και να προσέχει σε κάθε περίπτωση τη διατροφή του.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...