Επικίνδυνο μικρόβιο παραμονεύει στο …ξέπλυμα του κοτόπουλου!

Επικίνδυνο μικρόβιο παραμονεύει στο …ξέπλυμα του κοτόπουλου!

Ξεπλένεται το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε; Σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, αυτό είναι όχι μόνο λάθος, αλλά εγκυμονεί κινδύνους έκθεσης στη μόλυνση από ένα επικίνδυνο μικρόβιο το καμπυλοβακτήριο, που προκαλεί τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις και μπορεί να απειλήσει τη ζωή των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων.

Η έρευνα που έγινε από την Βρετανική Αρχή Τροφίμων , ανακάλυψε ότι το 44% των ανθρώπων πλένουν το κοτόπουλο με νερό πριν το βάλουν στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, ενώ μόνο το 28% των εθελοντών ήξερε πως υπάρχει αυτό το βακτήριο - και από αυτούς, μόλις ο ένας στους τρεις ήξεραν ότι προέρχεται κυρίως από τα πουλερικά.

Οι συνηθέστεροι λόγοι για το πλύσιμο του κοτόπουλου ήταν η απομάκρυνση ακαθαρσιών και μικροβίων ή επειδή ήταν συνήθεια.

Η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας. Οι περισσότεροι ασθενούν για λίγες μέρες, αλλά κάποιοι εκδηλώνουν μακροχρόνιες επιπλοκές όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο Guillain-Barre που αποτελεί μια σοβαρή νόσο του νευρικού συστήματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες στο μαγείρεμα του κοτόπουλου:

- Να τοποθετείτε το ωμό κοτόπουλο στο ψυγείο, μέσα σε καλά κλεισμένο δοχείο

- Να βάζετε το δοχείο στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, ώστε να αποφεύγεται η επιμόλυνση άλλων τροφίμων

- Μην ξεβγάζετε το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψετε

- Όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία, πλύνετε με ζεστό νερό και σαπούνι όλα τα είδη κουζίνας (μαχαίρια, ξύλα κοπής κ.λ.π.) και τους πάγκους που εκτέθηκαν στο κοτόπουλο ή/και στους χυμούς του

- Να μαγειρεύετε καλά το κοτόπουλο. Το κρέας του δεν πρέπει να είναι ροζ ούτε να έχει χυμούς.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.