Μάθε για τα χλαμύδια που «παραμονεύουν» στο σεξ

Μάθε για τα χλαμύδια που «παραμονεύουν» στο σεξ

Τα χλαμύδια είναι μία συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια που οφείλεται στα βακτήρια Chlamydia trachromatis.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από χλαμύδια δεν αναφέρουν συμπτώματα, τουλάχιστον το πρώτο διάστημα, με αποτέλεσμα να μην απευθύνονται στο γιατρό για θεραπεία.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μετά από 1-3 εβδομάδες από την επαφή με το μικρόβιο και διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες.

Παρότι η αντιμετώπισή τους είναι εύκολη, αν μείνουν χωρίς θεραπεία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους άνδρες.
Συμπτώματα

Στους άνδρες τα χλαμύδια μολύνουν την ουρήθρα και την επιδερμίδα και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

-Φαγούρα και κάψιμο γύρω από το άνοιγμα του πέους

-Πόνο και πρήξιμο στους όρχεις

-Πονόλαιμο

-Πόνο ή δυσφορία κατά την ούρηση

-Σπανιότερα, οι άνδρες μπορεί να παρατηρήσουν κίτρινες ή λευκές γαλακτώδεις εκκρίσεις

-Πρωκτική αιμορραγία και πόνο εάν η λοίμωξη έχει επηρεάσει το ορθό
Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα χλαμύδια

Είναι από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που κυκλοφορούν… περισσότερο και προκαλούν αισθήματα «φόβου» στους άνδρες, γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζεις ορισμένα βασικά για τα χλαμύδια.
Τα χλαμύδια, λοιπόν, οδηγούν σε:
-Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, δηλαδή ουρηθρίτιδα που προκαλείται από ο,τιδήποτε άλλο εκτός από γονόκοκκο. Η πιο κοινή αιτία μη γονοκοκκικής ουρηθρίτιδας είναι τα χλαμύδια. Μη γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες μπορούν να προκληθούν και από μια ποικιλία άλλων μικροβίων ή ιών, ενώ σπανιότερα μια ουρηθρίτιδα μπορεί να έχει μία μη λοιμώδη αιτία, όπως ερεθισμός από χρόνιο καθετήρα, σπερματοκτόνα, σαπούνι και άλλα χημικά με τα οποία μπορεί να έρθει κάποιος σε επαφή.

-Μόλυνση επιδιδυμίδας (του σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τους όρχεις), η οποία αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα.

-Σπανιότερα, τα χλαμύδια μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδραστική αρθρίτιδα. Πρόκειται για οξεία φλεγμονή των αρθρώσεων, η οποία ακολουθεί λοιμώξεις αναπτυσσόμενες σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος και στην οποία λοιμώδεις μικροοργανισμοί δεν απομονώνονται στο αρθρικό υγρό.

Η αντιμετώπιση των χλαμυδίων γίνεται με αγωγή (κυρίως αντιβιοτικά), ενώ ο πάσχων πρέπει να υποβληθεί σε επανέλεγχο, μετά από τρεις μήνες. Οι άνδρες πρέπει να απέχουν από το σεξ μέχρι να υποχωρήσει η λοίμωξη.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...