Κρύβει κινδύνους το τεχνητό μαύρισμα;

Κρύβει κινδύνους το τεχνητό μαύρισμα;

Οι ζέστες χτύπησαν κόκκινο και εμείς κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και διαπιστώνουμε ότι είμαστε …σαν το γάλα και έτσι αποφασίζουμε ένα γρήγορο μαύρισμα στο σολάριουμ του γυμναστηρίου. Είναι όμως ακίνδυνο το τεχνητό αυτό μαύρισμα;

Η επιστημονική κοινότητα διίστανται και ίσως χρειαστούν  ακόμα χρόνια για να απαντηθεί αν το σολάριουμ ευθύνεται για τον καρκίνο του δέρματος. Βέβαια κάποιες χώρες έσπευσαν να απαγορεύσουν τα σολάριουμ, μόνο με την υποψία, όπως η Αυστραλία, ενώ η Ε.Ε. το εξετάζει το θέμα.

Η Επιστημονική Επιτροπή, για τα καταναλωτικά προϊόντα της ΕΕ, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για τις επιπτώσεις του σολάριουμ στην υγεία γιατί η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας, για τεχνητό μαύρισμα. Σύμφωνα με την επιτροπή θεωρείται πολύ πιθανό ότι η χρήση των σολάριουμ, που χρησιμοποιούν είτε UVB ακτινοβολία, είτε UVA ακτινοβολία, να συνδέεται, με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους μελανώματος ή μελανώματος, στα μάτια.

Πρόσφατα η Ε.Ε. είχε ζητήσει από τα κράτη – μέλη, να εντείνουν τους ελέγχους ασφάλειας των σολάριουμ και των υπηρεσιών τεχνητού μαυρίσματος, που παρέχονται, από ινστιτούτα ομορφιάς και αδυνατίσματος και γυμναστήρια.

Επίσης είχε ζητήσει από τη βιομηχανία, να προετοιμάσει εκπαιδευτικό υλικό, για τους χειριστές των σολάριουμ, κώδικα δεοντολογίας, για το πώς πρέπει να παρέχονται οι υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις και συμβουλές και προειδοποιήσεις, για τους καταναλωτές, που θέλουν να μαυρίσουν, με τεχνητά μέσα.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) συνιστά, στους καταναλωτές να αποφεύγουν το τεχνητό μαύρισμα προκειμένου να προστατευτεί η υγεία τους και ενημερώνει όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση αυτού του τρόπου μαυρίσματος ότι:

Τα σολάριουμ πρέπει να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, που θέτει η οδηγία, για τις συσκευές χαμηλής τάσης, (2006/95/EC), το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας (EN 60335-2-27), ο κανονισμός, για τους ελέγχους ασφάλειας των προϊόντων, (765/2008/EC) και η οδηγία για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων (2001/95/EC). Ο κανονισμός 765/2008/EC επιτρέπει, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να ελέγξουν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, για μη ασφαλή σολάριουμ, ανεξάρτητα, από το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται, από καταναλωτές ή από επιχειρήσεις, που παρέχουν υπηρεσίες τεχνητού μαυρίσματος, σε καταναλωτές.

Η UV ακτινοβολία ενός σολάριουμ δεν πρέπει να ξεπερνά 0,3 W/ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε κάποια κράτη – μέλη, ακόμα και το 90% των σολάριουμ υπερέβαινε το όριο αυτό.

Η προφύλαξη των ματιών είναι απαραίτητη, όταν κάποιος επιλέγει να μαυρίσει, με αυτόν τον τρόπο.

 

Η χρήση των σολάριουμ πρέπει να αποφεύγεται:

- Aπό ανθρώπους, κάτω των 18 ετών, γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε αυτές τις ηλικίες, όταν καταφεύγουν, στο τεχνητό μαύρισμα.

- Aπό ανθρώπους, με κρεατοελιές.

- Aπό ανθρώπους, με μελάνωμα ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος.

- Aπό ανθρώπους, με ανοιχτό χρώμα δέρματος ή φακίδες.

Ο χρόνος παραμονής, στο σολάριουμ, εξαρτάται, από τον τύπο του δέρματος.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τροφές που επιταχύνουν το μαύρισμα!

Τρείς μπάλες… τρείς δυνατές προπονήσεις στη παραλία!

Γδύσου στα λευκά και κέρδισε τις εντυπώσεις!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα