Ο πολύς ύπνος βλάπτει όσο και η αϋπνία

Ο πολύς ύπνος βλάπτει όσο και η αϋπνία

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά… αλλά μόνο τα παιδιά. Για τους άνδρες μάλλον είναι επιβλαβής για τις νοητικές λειτουργίες και η ζημιά ισοδυναμεί με αυτήν της έλλειψης ύπνου. Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες του πανεπιστημίου Ουώργουϊκ, σε μελέτη που δημοσίευσαν.

Η ομάδα των επιστημόνων, ανέλυσε στοιχεία από 9.000 εθελοντές, διαπιστώνοντας πως στις ηλικίες 50 έως 64 ετών όσοι κοιμόντουσαν επί περισσότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είχαν εξίσου κακές επιδόσεις σε τεστ μνήμης και λήψης αποφάσεων με εκείνους που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι, ενώ στις ηλικίες 65 έως 89 ετών, μόνο ο πολύς ύπνος συσχετίσθηκε με εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών.

«Ο ύπνος έχει καθοριστική σημασία για την υγεία και την νοητική ευεξία, όταν είναι επαρκής και όχι ακραίος στην μέση και τρίτη ηλικία, μπορεί να καθυστερεί την προοδευτική εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών που παρατηρείται με την ηλικία ή να επιβραδύνει την ταχεία εκφύλισή τους που οδηγεί στην άνοια» εξήγησε ο επικεφαλής καθηγητής, δρ Φραντσέσκο Καπούτσιο, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής & Επιδημιολογίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η σωστή ποσότητα ύπνου στη μέση και στην τρίτη ηλικία μπορεί να προλαμβάνει την σχετιζόμενη με την ηλικία εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην άνοια.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE βασίζεται στην ανάλυση στοιχείων από 3.968 άνδρες και 4.821 γυναίκες, που συμπλήρωναν ειδικά ημερολόγια ύπνου επί ένα μήνα.

Αν και είναι ξεκάθαρο ότι η έλλειψη ύπνου επιβαρύνει τις νοητικές λειτουργίες επειδή δεν ξεκουράζεται επαρκώς ο εγκέφαλος, οι ερευνητές δεν ξέρουν πως ακριβώς τις πλήττει ο υπερβολικά πολύς ύπνος. Μία θεωρία είναι ότι ο πολύς ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά, που πλήττουν και τον εγκέφαλο.

Δεν αποκλείεται ο πολύς ύπνος να είναι απόρροια της ανεργίας, της μοναχικής ζωής ή ακόμα και κατάθλιψης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 10λογός του τεμπέλη

Ποδήλατο: Ιδανικό για μία πλήρη προπόνηση

Ποιο είδος προπόνησης αυξάνει το μεταβολισμό;

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως μπορεί η νηστεία της Σαρακοστής μπορεί να σε παχύνει και όχι μόνο!
Αν πιστεύεις στη νηστεία είναι καλό να νηστέψεις αφού εκτός από ψυχική ηρεμία θα σου δώσει και την απαραίτητη αποτοξίνωση που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Όμως νηστεία δεν σημαίνει ούτε να παχύνεις