Ο μεταβολισμός, οι καύσεις και το 6puck

Ο μεταβολισμός, οι καύσεις και το 6puck

Άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο σωματικό όγκο και άλιπη μάζα και η ηλικία είναι δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την αύξηση του δείκτη BMR. Τι είναι αυτό; Πρόκειται τον βασικό μεταβολισμό του ανθρώπου και με απλά λόγια, πόσες καύσεις κάνει κάποιος, που φυσικά έχουν να κάνουν με την περιβόητη εμφάνιση των κοιλιακών και γενικότερα του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο μεταβολισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι χημικές αντιδράσεις που γίνονται μέσα στο σώμα του για παραγωγή ενέργειας. Αυτή η λειτουργία επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι ο βασικός μεταβολισμός κάθε ανθρώπου, δηλαδή η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού μας, σε κατάσταση ηρεμίας. 

Ο δείκτης BMR αποτυπώνει την ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση της λειτουργίας της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος, της θερμοκρασίας του σώματος, της λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος και της σύνθεσης οργανικών μορίων.

Επειδή λοιπόν ο οργανισμός μας είναι μια τεράστια χημεία, ο δείκτης αυτός επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Και ένας είναι το σωματικό μέγεθος του ατόμου, έτσι όσοι έχουν μεγαλύτερο μέγεθος έχουν και μεγαλύτερο BMR.

Άτομα που έχουν μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος έχουν και μεγαλύτερο BMR, καθώς η άλιπη μάζα σώματος, δηλαδή οι μύες και τα οργανικά συστήματα, είναι περισσότερο μεταβολικά ενεργή.

Η ηλικία είναι ένας βασικός παράγοντας. Όσο περνούν τα χρόνια μειώνεται και ο μεταβολισμός . Σύμφωνα με τους επιστήμονες σε κάθε δεκαετία αντιστοιχεί μείωση του BMR της τάξης του 2-3%.

Οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες έχουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος αλλά και μεγαλύτερη άλιπη μάζα σώματος και άρα μεγαλύτερο BMR.

Η διατροφή έχει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Ο υποσιτισμός φαίνεται να προκαλεί μια μείωση του BMR με σκοπό πιθανά να τον βοηθήσει να επιβιώσει υπό συνθήκες στέρησης.

Ψυχολογικοί παράγοντες, όπως το στρες και οι έντονες συγκινήσεις αυξάνουν τον BMR.

Οι ορμονικές διαταραχές  αυξάνουν τον BMR, ενώ αντίθετα ο υποθυρεοειδισμός τον μειώνει.

Ο μεταβολισμός λοιπόν έχει να κάνει με τις καύσεις και το χάσιμο βάρους. Όσοι έχουν καλύτερο μεταβολισμό ή προσέχουν τις διατροφικές τους συνήθειες χάνουν πιο εύκολα βάρος.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε πως μπορείς να την πάθεις από ουρολοίμωξη… και πώς να γλιτώσεις!
Συχνά όταν οι άντρες ακούν τη λέξη ουρολοίμωξη ο νους τους πηγαίνει σε γυναικεία πάθηση και κυριεύονται από ένα αίσθημα ανακούφισης. Ωστόσο, αν και σύνηθες φαινόμενο της γυναικείας φύσης