Η προπόνηση δυναμώνει το σπέρμα σου!

Η προπόνηση δυναμώνει το σπέρμα σου!

Οι άνδρες, ιδίως όσοι κάνουν καθιστική ζωή, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους αν αθλούνται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με ιρανική μελέτη Reproduction.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ούρμια, με επικεφαλής τον Μπεζάντ Χατζιζαντέχ Μαλέκι, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 280 άνδρες, 25 - 40 ετών, που τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες. Οι συμμετέχοντες επί έξι μήνες έκαναν σωματική άσκηση διαφορετικής έντασης (μέτρια, έντονη ή με διακοπές) ή δεν ασκούνταν καθόλου. Δείγματα σπέρματος ελήφθησαν και αναλύθηκαν πριν και μετά το πρόγραμμα της άσκησης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε γιατί είναι σημαντική η ...περιφέρεια του μικρούλη σου

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι γενικά όσοι γυμνάζονταν, είχαν καλύτερο σπέρμα σε σχέση με όσους δεν αθλούνταν. Όμως, όσοι ασκούνταν με μέτρια ένταση αλλά σε συνεχή βάση (μισή ώρα διάδρομο στο γυμναστήριο τουλάχιστον μέρα παρά μέρα), βελτίωσαν το σπέρμα τους περισσότερο σε σχέση με όσους γυμνάζονταν, είτε εντατικά (πάνω από μια ώρα), είτε με διαλείμματα.

Συγκριτικά πάντως με όσους δεν ασκούνταν καθόλου, όσοι έκαναν μέτριας έντασης γυμναστική, είχαν κατά μέσο όρο 8,3% μεγαλύτερο όγκο σπέρματος, 12,4% μεγαλύτερη κινητικότητα σπερματοζωαρίων, 17,1% υγιέστερο σχήμα και μορφολογία σπερματοζωαρίων, 14,1% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και 21,% περισσότερα κύτταρα σπερματοζωαρίων.

Όμως, μια εβδομάδα μετά τη διακοπή του προγράμματος γυμναστικής, η ποσότητα, το σχήμα και συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων είχαν επιστρέψει στα αρχικά επίπεδά τους, ενώ το ίδιο συνέβη μετά από 30 μέρες όσον αφορά την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η γυμναστική είναι μια απλή, φθηνή και αποτελεσματική στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος στους άνδρες με καθιστική ζωή», εξηγεί ο Δρ Μαλέκι. Προσθέτει όμως ότι «ο λόγος που μερικοί άνδρες αδυνατούν να αποκτήσουν παιδιά, δεν έχει να κάνει απλώς με την ποιότητα του σπέρματός τους. Τα προβλήματα ανδρικής γονιμότητας μπορεί να είναι πολύπλοκα και η αλλαγή στον τρόπο ζωής τους δεν είναι πάντα εύκολο να τα λύσει».

Περίπου ένα στα τρία ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδί λόγω κακής ποιότητας σπέρματος. Η βασική διέξοδος είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, αλλά και πάλι υπάρχει στη συνέχεια αυξημένος κίνδυνος αποβολής, γέννησης παιδιού με γενετικά ελαττώματα ή με καρκίνο.

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους άνδρες, που θέλουν να αυξήσουν τις πιθανότητες γονιμότητας, να συνδυάσουν υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, μείωση του αλκοόλ και διακοπή του καπνίσματος. Από την άλλη όμως, η έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία μεγάλων αποστάεσων, μπορεί να έχει τελικά αρνητικό παρά θετικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...