Να γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με τα αντιοξειδωτικά!

Να γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με τα αντιοξειδωτικά!

Η υπερκατανάλωση πολλών αντιοξειδωτικών, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στα οφέλη που προσδοκούμε να έχουμε από την άσκηση. Το επιστημονικό έντυπο JournalofPhysiology, υποστηρίζει ότι αυτό αποδεικνύεται από μελέτη επιστημόνων. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι οι υπερκατανάλωση των αντιοξειδωτικών τροφών όπως η ρεσβερατρόλη, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση του αίματος και της χολιστερίνης.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 14 tips για να αλλάξεις σώμα και διάθεση (Video)

Η ομάδα που συμμετείχε στη μελέτη αποτελούνταν από άνδρες ηλικίας 65 χρόνων. Έπιναν άφθονο κρασί, που περιέχει την ουσία ρεσβερατρόλη, αλλά έπαιρναν και διατροφικό συμπλήρωμα των 250 mg, καθημερινά. Το ένα ποτήρι κρασί περιέχει από 0,2 έως και 2,0 mgρεσβερατρόλης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «LinusPauling». Η μελέτη θεωρεί ότι τα 250 mg είναι υπερβολικά. Ωστόσο σημειώνει ότι τα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορεί να περιλαμβάνουν μέχρι και έως 900 mg!

Έτσι λοιπόν μένει ανεξακρίβωτο πόση ποσότητα ρεσβερατρόλης χρειάζεται ο οργανισμός μας ενώ επισημαίνουν ότι η καλύτερα είναι να παίρνουμε αντιοξειδωτικές ουσίες μέσω κυρίως της διατροφής. Ο λόγος είναι ότι δεν λαμβάνουμε ένα απομονωμένο συστατικό αλλά και φυτικές ίνες, οι οποίες δίνουν το μέτρο στο αίσθημα του κορεσμού.

Η αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη βρίσκεται σε μεγαλύτερη ποσότητα σε τέσσερα κυρίως τρόφιμα:

Κόκκινα σταφύλια: Τα σταφύλια περιέχουν την ρεσβερατρόλη στον φλοιό τους μαζί επίσης με μαγνήσιο και κάλιο, βιταμίνη Κ, C και Β1.

Φιστικοβούτυρο: Το βούτυρο από φιστίκια περιέχει έως και 13 mgρεσβερατρόλης ανά φλιτζάνι, ενώ είναι επίσης καλή πηγή μαγνησίου και νιασίνης.

Μαύρη Σοκολάτα: Στην μαύρη σοκολάτα, ρεσβερατρόλη αναμειγνύεται ωραία με άλλα αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία όπως το σίδηρο, το μαγνήσιο και ο χαλκός.

Μύρτιλα: Τα μύρτιλα αν και δεν περιέχουν όμοια ποσότητα ρεσβερατρόλης με τα σταφύλια, είναι εξαιρετική πηγή άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών, φυτικών ινών, βιταμίνης C και Κ, καθώς και μαγνησίου.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.