Δες τι γίνεται με τον εγκέφαλο σου όταν χρησιμοποιείς πολύ το GPS

Δες τι γίνεται με τον εγκέφαλο σου όταν χρησιμοποιείς πολύ το GPS

Χρησιμοποιείς συχνά το GPS για να βρεις μια διαδρομή; Αν ναι τότε το θεωρείς πολύ φυσιολογικό και ένα καλό βοήθημα, όμως ο εγκέφαλος σου έχει αντίθετη γνώμη.

Η μεγάλη χρήση του GPSοδηγεί σε αδράνεια περιοχές του εγκεφάλου του που χρησιμοποιούνται για τον προσανατολισμό και τη νοητική επεξεργασία εναλλακτικών διαδρομών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο NatureCommunications.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι εφαρμογές που θα σε βοηθήσουν να την πιάσεις στα... πράσα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον Δρ ΟύγκοΣπίερς του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας, μελέτησαν σε εργαστηριακές συνθήκες 24 εθελοντές, που κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν εικονικές διαδρομές σε μια προσομοίωση του Σόχο στο κέντρο του Λονδίνου, ενώ ταυτόχρονα ο εγκέφαλός τους υποβαλλόταν σε παρακολούθηση.

Η έρευνα εστιάσθηκε στην εγκεφαλική δραστηριότητα του ιππόκαμπου, που εμπλέκεται στη μνήμη και στον προσανατολισμό, και του προμετωπιαίου φλοιού, που εμπλέκεται στο σχεδιασμό και στη λήψη των αποφάσεων.

Όταν οι εθελοντές πλοηγούνταν εικονικά στο Σόχο μόνο με τις δικές τους δυνάμεις, ο εγκέφαλός τους εμφάνιζε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ιδίως όταν δοκίμαζαν νέους δρόμους. Όταν, όμως, οι εθελοντές ακολουθούσαν τις εντολές του GPS, οι ίδιες εγκεφαλικές περιοχές έμεναν αδρανείς.

«Όταν έχουμε την τεχνολογία να μας λέει ποιον δρόμο να πάρουμε, αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου μας δεν ανταποκρίνονται. Με μια έννοια, ο εγκέφαλός μας έχει πάψει να ενδιαφέρεται για τους δρόμους γύρω μας», εξηγεί ο Δρ Σπίερς.

Προηγούμενη βρετανική μελέτη είχε δείξει ότι ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου των οδηγών ταξί του Λονδίνου μεγαλώνει, όσο περισσότερο απομνημονεύουν το λαβύρινθο των δρόμων της βρετανικής πρωτεύουσας. Κάτι που δεν συμβαίνει σε μια περιοχή, όπως το άψογα ρυμοτομημένο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...