Μάθε πως το σπέρμα σου δείχνει αν είσαι υγιής

Μάθε πως το σπέρμα σου δείχνει αν είσαι υγιής

Το σπέρμα σου μπορεί να σου δείξει αν είσαι υγιής και να σε προειδοποιήσει για τις πιθανότητες εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Μάθε μια σημαντική λεπτομέρεια της φροντίδας του …μικρούλη σου!

Δες λοιπόν πως με την κατάλληλη ανάλυση το σπέρμα σου θα δείξει από τι πάσχεις ή από τι μπορεί να κινδυνεύσεις:

1. Υπέρταση

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως οι βλάβες στα νεφρά, το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατέδειξε ότι η ποιότητα του σπέρματος αποτελεί ένδειξη για τον κίνδυνο υπέρτασης που διατρέχει ο άντρας. Περισσότεροι από 9.300 άντρες ηλικίας 30 έως 50 ετών συμμετείχαν στη μελέτη και οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι άντρες αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας αντιμετωπίζουν και αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν παθήσεις του κυκλοφορικού, όπως υπέρταση και καρδιοπάθεια. Η σχέση μεταξύ ποιότητας σπέρματος και υπέρτασης εξηγείται από τα κοινά γονίδια που επηρεάζουν την αναπαραγωγική διαδικασία αλλά και άλλα επιμέρους συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού.

2. Παχυσαρκία

Πολυάριθμες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η παχυσαρκία επηρεάζει άμεσα τη γονιμότητα του άντρα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση HumanReproduction έδειξε ότι οι άντρες που έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από το φυσιολογικό συνήθως παράγουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και η ποιότητα του σπέρματός τους είναι χειρότερη σε σύγκριση με άντρες που έχουν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Οι παρατηρήσεις αυτές μπορούν να εξηγηθούν από διάφορες θεωρίες: Ενδεικτικά, η συσσώρευση λίπους μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή τεστοστερόνης ή οι ορμόνες που παράγοντα από τα λιποκύτταρα προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του σπέρματος.

3. Έκθεση σε χημικά

Πολύς λόγος γίνεται για το χημικό BPA (δισφαινόλη Α) και τις πιθανές επιπτώσεις του για την υγεία μας. Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει ότι το BPA διαταράσσει την ορμονική λειτουργία. Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον προσφάτως ανακάλυψαν πώς η έκθεση στο BPA αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, έπειτα από δοκιμές που πραγματοποίησαν σε αρσενικά πειραματόζωα. Η έκθεση στο χημικό είχε σαν αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται σωστά η μείωσις, διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα συνδυάζουν τις γενετικές πληροφορίες των δύο γονέων.

4. Κατανάλωση αλκοόλ

Ερευνητές από τη Δανία διαπίστωσαν ότι η επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ (bingedrinking) ακόμη και από υγιείς άντρες συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων γονιμότητας. Ως επεισοδιακή κατάχρηση αλκοόλ ορίστηκε η κατανάλωση πέντε μονάδων αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. ένα βράδυ, ένα σαββατοκύριακο). Μία μονάδα αντιστοιχεί σε 10 ml ή 7,9 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ.

5. Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Μία ακόμη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Δανούς ερευνητές κατέδειξε ότι ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται επίσης με τη μειωμένη παραγωγή τεστοστερόνης και σπέρματος. Οι άντρες που αντιμετώπιζαν συχνά κρίσεις αϋπνίας, δυσκολεύονταν να κοιμηθούν νωρίς ή δεν απολάμβαναν ποιοτικό και ήσυχο ύπνο παρήγαγαν περίπου κατά 29% λιγότερο σπέρμα σε σύγκριση με άντρες που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα στον ύπνο.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...