7 κινήσεις για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη

7 κινήσεις για να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη

Την πρώτη θέση στη λίστα με τις ασθένειες που πλήττουν περισσότερο τους ανθρώπους βρίσκεται η κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η κατάθλιψη είναι μια συνήθης ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται από επίμονη θλίψη και απώλεια ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε δραστηριότητες, που συνήθως οι άνθρωποι ευχαριστιούνται, σε συνδυασμό με την αδυναμία πραγματοποίησης καθημερινών πράξεων, για 14 ημέρες και περισσότερες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τρομερό! Οι 9 στους 10 θα βασάνιζαν συνανθρώπους τους!

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα με την κατάθλιψη, ένας αριθμός που αυξήθηκε πάνω από 18% μεταξύ 2005 και 2015. Η έλλειψη υποστήριξης των ανθρώπων με ψυχολογικές διαταραχές, σε συνδυασμό με το φόβο του στίγματος, οδηγούν πολλούς μακριά από τη θεραπεία που χρειάζονται για να ζήσουν υγιείς και παραγωγικές ζωές.

Με στόχο την αύξηση του αριθμού των ατόμων με κατάθλιψη που αναζητούν και βρίσκουν βοήθεια, ο ΠΟΥ πραγματοποιεί ετήσια εκστρατεία με τίτλο «Κατάθλιψη: ας μιλήσουμε».
Ένα από τα πρώτα βήματα είναι η διαχείριση των θεμάτων που σχετίζονται με την προκατάληψη και τις διακρίσεις. «Το συνεχές στίγμα που σχετίζεται με τις ψυχικές παθήσεις ήταν ο λόγος που αποφασίσαμε να δώσουμε στην καμπάνια τον τίτλο αυτό», δήλωσε ο Διευθύντης του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κατάχρησης Ουσιών στον ΠΟΥ. «Για κάποιον που ζει με κατάθλιψη, να μιλήσει σε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται είναι συχνά το πρώτο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάκαμψη».

Παράλληλα, ο ΠΟΥ κατέγραψε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της κατάθλιψης και άλλον μη μεταδιδόμενων διαταραχών και παθήσεων. Η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο κατάχρησης ουσιών και νοσημάτων, όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες. Το αντίθετο επίσης ισχύει. Δηλαδή, άνθρωποι με άλλες παθήσεις έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη. Άλλωστε η κατάθλιψη είναι σημαντικός παράγοντας αυτοκτονιών.

Η αδυναμία δράσης κοστίζει. Σύμφωνα με έρευνα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ΠΟΥ και η οποία υπολόγισε το κόστος θεραπείας και τα αποτελέσματα υγείας σε 36 χώρες, όλων των εισοδηματικών επιπέδων, για την περίοδο 2016-2030, τα χαμηλά επίπεδα αναγνώρισης και πρόσβασης στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και άλλων κοινών ψυχικών διαταραχών, έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, διεθνώς, κάθε χρόνο.

Σε πολλές χώρες, υπάρχει καθόλου ή υπάρχει ελάχιστη υποστήριξη διαθέσιμη για τους ανθρώπους με ψυχικές διαταραχές. Ακόμη και στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν 50% των ατόμων με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν θεραπεία. Κατά μέσο όρο, μόλις το 3% των δημοσίων δαπανών υγείας επενδύονται στην ψυχική υγεία, ενώ κυμαίνεται κάτω από το 1% στις χώρες χαμηλού εισοδήματος έως 5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Η επένδυση στην ψυχική υγεία είναι οικονομικά λογική. Κάθε δολάριο που επενδύεται στη βελτιωση της θεραπείας για την κατάθλιψη και το άγχος επιστρέφουν 4 δολάρια, καλύτερη υγεία και εργασία. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει είτε τη συζήτηση είτε τη χορήγηση αντικαταθλιπτικών είτε ένα συνδυασμό και των δύο.

Δες λοιπόν τι μπορείς να κάνεις για να προλάβεις το κακό:

1. Μείνετε σε μια ρουτίνα

Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει ιδιαίτερα, φροντίστε να ξυπνάτε μια συγκεκριμένη ώρα, να τρώτε την ίδια ώρα κάθε μέρα (ακόμα κι αν δεν πεινάτε) και αποφύγετε να χαλαρώνετε στον καναπέ κατά τη διάρκεια της ημέρας για να μπορείτε να κοιμάστε καλά τη νύχτα.

2. Αποφύγετε τις ακραίες σκέψεις

Το μαύρο και το άσπρο είναι καλά για τις… ζέβρες, αλλά όχι για τις σκέψεις. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ακραία: «Είμαι χαμένος», «Κανείς δεν μ 'αγαπάει», «Ποτέ δεν θα βρω δουλειά». Αλλά τέτοιες σκέψεις μπορεί να σας κάνουν πολύ κακό.
Προσπαθήστε να σκεφτείτε σε αποχρώσεις του… γκρι, λένε οι ειδικοί. Αντί του «κανείς δεν με αγαπάει», προσπαθήστε να σκεφτείτε: «πολλοί άνθρωποι, (αν όχι όλοι) με αγαπούν».

3. Η πραγματικότητα ελέγχει τις σκέψεις σας

Εάν είστε καταθλιπτικοί, θα έχετε σίγουρα αρνητικές σκέψεις. Ωστόσο αυτές, σπάνια συμβαίνουν στην πραγματικότητα.
Μόλις εντοπίσετε μια αρνητική σκέψη, ρωτήστε τον εαυτό σας, «Πού είναι η απόδειξη ότι είμαι ο χειρότερος άνθρωπος στη γη;» Μάλλον δεν θα υπάρχει. Δεν μπορείτε να φέρνετε συνεχώς στο μυαλό σας τέτοιες σκέψεις και να πιστεύετε πως είναι αληθινές. Θα πρέπει να καταλήξετε σε κάποια αδιάσειστα στοιχεία. Και αν ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σας, τότε αυτό που έχετε να κάνετε είναι να τους ρωτήσετε.

4. Βάλτε έξυπνους στόχους

Επιλέξτε μερικoύς απλούς, σαφείς στόχους που μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε και να ακολουθήσετε. Οι στόχοι αυτοί θα πρέπει να είναι «έξυπνοι», που σημαίνει «συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, εφικτοί, περιορισμένης χρονικής διάρκειας και να περιλαμβάνουν επιβράβευση.
Έτσι, για παράδειγμα, το να αποφασίσετε ότι θα έχετε βρει δουλειά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν είναι ρεαλιστικό. Αλλά το να αποφασίσετε ότι θα στείλετε 10 βιογραφικά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, είναι «έξυπνος» στόχος.

5. Προσποιηθείτε λίγο

Γράψτε όλα τα πράγματα που σας αρέσουν, αλλά έχετε σταματήσει να τα κάνετε γιατί είστε λυπημένοι και έχετε κατάθλιψη. Αυτά μπορεί να είναι το να πηγαίνετε σινεμά, να έχετε κοινωνικές συναναστροφές με φίλους, ή απλά για καφέ και εφημερίδα.
Στη συνέχεια, προσπαθήστε να επανεντάξετε τις εν λόγω δραστηριότητες στη ζωή σας, ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε καμία όρεξη. Επίσης, επικεντρωθείτε σε εργασίες που μπορεί να σας δώσουν μια αίσθηση κυριαρχίας ή ολοκλήρωσης, είτε πρόκειται για την τακτοποίηση του σπιτιού σας ή την πληρωμή των λογαριασμών.

6. Μην αρνείστε την κατάθλιψη

Εάν δεν είστε καλά, το να το αρνείστε, θα κάνει τα πράγματα χειρότερα. Μερικοί άνθρωποι δεν δέχονται ότι είναι καταθλιπτικοί και τιμωρούν τον εαυτό τους νομίζοντας ότι είναι τρελοί ή αδύναμοι. Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει μόνο βαθύτερα στην κατάθλιψη, ενώ η αποδοχή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο.
Σε γενικές γραμμές, γνωρίζοντας και αναγνωρίζοντας ότι έχετε κατάθλιψη, μπορεί να σας επιτρέψει να λάβετε μέτρα για να είστε καλύτερα ή να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία, παρά να προσποιείστε ότι όλα είναι καλά.

7. Φερθείτε καλά στον εαυτό σας

Αναλογιστείτε τι εικόνα έχετε, όταν κάνετε σκέψεις ή μιλάτε για τον εαυτό σας και συγκρίνετέ την με τον τρόπο που μιλάτε για όλους τους άλλους. Αν υπάρχει αναντιστοιχία, προσπαθήστε να είστε πιο ευγενικοί με τον εαυτό σας.
Συχνά είμαστε καλοί για όλους τους άλλους, αλλά όχι για εμάς του ίδιους. Θα ήταν προτιμότερο λοιπόν να χρησιμοποιούμε ένα ενιαίο πρότυπο.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...