Η μετρημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών αυξάνει τη διαύγεια του εγκεφάλου!

Η μετρημένη κατανάλωση λιπαρών τροφών αυξάνει τη διαύγεια του εγκεφάλου!

Φοβάστε πως αν καταναλώνεται για λίγες μόνο ημέρες λιπαρές τροφές θα παχύνετε; Το αντίθετο μάλιστα,  υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Όχι μόνο δεν θα παχύνετε αλλά θα αυξήσετε και την πνευματική σας διαύγεια.

Η νέα επιστημονική έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ και αποκαλύπτουν οι Νιού Γιόρκ Τάιμς υποστηρίζει ότι η κατανάλωση λιπαρών επηρεάσει θετικά τον εγκέφαλο και το σώμα πολύ πριν δούμε τα επιπλέον κιλά στη ζυγαριά. Οι επιστήμονες προχώρησαν σε αυτό το πείραμα για να προσδιορίσουν πώς επιδρά η δίαιτα στη μνήμη και τους μυς. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην «Τhe Faseb Journal», την επιθεώρηση της Federation of Αmerican Societies for Εxperimental Βiology.

Οι λιπαρές τροφές προκαλούν βραχυπρόθεσμη μείωση της γνωστικής λειτουργίας, όμως δεν είναι γνωστό γιατί. Μία θεωρία είναι πως η δίαιτα με υψηλά λιπαρά μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα μπορεί να χρησιμοποιεί λιγότερο αποτελεσματικά τη γλυκόζη, το σάκχαρο στο αίμα, που είναι πολύ σημαντική για την εγκεφαλική λειτουργία. Οι λιπαρές τροφές επιδρούν βραχυπρόθεσμα στις επιδόσεις στη σωματική άσκηση επειδή το σώμα αντιδρά στην υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών στο αίμα απελευθερώνοντας ορισμένες πρωτεΐνες που ουσιαστικά καθιστούν τον μεταβολισμό λιγότερο αποτελεσματικό.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια που έτρωγαν φαγητό με χαμηλά λιπαρά και εκπαιδεύονταν επί δύο μήνες να μάθουν να βρίσκουν τον δρόμο σέ έναν δύσκολο λαβύρινθο, που περιελάμβανε οκτώ διαφορετικά μονοπάτια, καθένα από τα οποία κατέληγε σε  ένα κέρασμα- συμπυκνωμένο σακχαρούχο γάλα.

Συγκεκριμένα ο στόχος για τον ποντικό του πειράματος ήταν να βρει κάθε κέρασμα χωρίς να περάσει ξανά από διάδρομο από τον οποίο έχει ήδη περάσει. Ο λαβύρινθος καθαριζόταν με αλκοόλ ώστε ο ποντικός να πρέπει να βασίζεται στη μνήμη του μάλλον παρά στην όσφρησή του. Όλοι οι ποντικοί έμαθαν τον λαβύρινθο και βρήκαν τουλάχιστον έξι ή επτά από τα οκτώ κεράσματα πριν κάνουν ένα λάθος.

Μερικοί ποντικοί βρήκαν ακόμη και τα οκτώ με την πρώτη. Μετά οι μισοί άρχισαν να τρέφονται με φαγητό πλούσιο σε λίπη (55% λιπαρά), ενώ οι υπόλοιποι έτρωγαν ό,τι και προηγουμένως (φαγητό με 7,5% λιπαρά). Έπειτα από τέσσερις ημέρες, οι ποντι-κοίπου έτρωγαν το λιπαρό φαγητό άρχισαν να διστάζουν στο τεστ του λαβυρίνθου: όλοι τα πήγαν χειρότερα απ΄  ότι όταν έτρωγαν το κανονικό φαγητό.

Κατά μέσον όρο, οι ποντικοί της δίαι τας με τα υψηλά λιπαρά βρήκαν μόνο πέντε κεράσματα πριν κάνουν λάθος. Οι ποντικοί που συνέχισαν με το συνηθισμένο φαγητό συνέχισαν να έχουν την ίδια υψηλή επίδοση στο λαβύρινθο (έξι και περισσότερα κεράσματα πριν κάνουν λάθος). Οι μισοί από τους ποντικούς είχαν επίσης εκπαιδευτεί να τρέχουν σε τροχό.

Έπειτα από μόνο λίγες ημέρες δίαιτας με υψηλά λιπαρά, η επίδοσή τους επιδεινώθηκε κατά 30%. Πέντε ημέρες δοκιμών αργότερα, η επίδοση των ποντικών που έτρωγαν λιπαρές τροφές είχε μειωθεί κατά το ήμισυ.

«Περιμέναμε να δούμε αλλαγές, αλλά ίσως όχι τόσο δραματικές και όχι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», λέει ο Άντριου Μάρεϊ, επικεφαλής της έρευνας και λέκτορας Φυσιολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. «Είναι πράγματι εντυπωσιακό το πόσο άμεσες ήταν οι επιπτώσεις».

Μολονότι τα στοιχεία για τους ανθρώπους δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, οι ερευνητές πραγματοποίησαν παρόμοιες μελέτες με δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά και σε υγιείς νέους, οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν γυμναστικές ασκήσεις και γνωστικά τεστ. Ο δρ Μάρεϊ λέει πως εξακολουθεί να μελετά τα δεδομένα, αλλά η βραχυπρόθεσμη επίδραση μιας δίαιτας πλούσιας σε λιπαρά στους ανθρώπους φαίνεται ότι είναι παρόμοια με την επίδραση που έχει στους ποντικούς.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

5 super tips για να ανακαλύψεις τη δύναμη της θέλησης!
Δεν έκανες ποτέ στη ζωή σου πρωταθλητισμό και πάντα απορούσες πως οι αθλητές καταφέρνουν να πετυχαίνουν όλα αυτά τα ρεκόρ. Από τον στίβο μέχρι και το Moto GP τους βλέπεις και τους θαυμάζεις.