10 σημάδια του άγχους και τα 8 αντίδοτα για να μη σου τρώει τη ζωή!

10 σημάδια του άγχους και τα 8 αντίδοτα για να μη σου τρώει τη ζωή!

Τα δικά μας προβλήματα είναι τα μεγαλύτερα και τα σημαντικότερα. Μπορεί για άλλους το δικό σου πρόβλημα να φαντάζει μικρό αλλά για σένα είναι το σημαντικό και σε αγχώνει.

Το άγχος είναι κάτι ύπουλο που σου τρώει την ψυχή, όμως μη κολλάς, αν το αναγνωρίζεις υπάρχουν και τα …αντίδοτα!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 σημαντικές φράσεις με σοφία που μπορείς να κάνεις δικές σου!

Δες λοιπόν ποια είναι τα σημάδια άγχους που σου τρώνε ύπουλα την ψυχή σου:

1. Υπερβολικές αντιδράσεις

Η υπέρμετρη ανησυχία για ένα επικείμενο γεγονός αποτελεί πρώιμη ένδειξη του άγχους. Τα άτομα που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές έχουν την τάση να δραματοποιούν καθημερινές καταστάσεις και να υποτιμούν τις δυνάμεις τους απέναντι σε ένα εμπόδιο.

2. Δυσκολία χαλάρωσης

Όταν το μυαλό παραμένει συνεχώς απασχολημένο, ιδιαίτερα από αρνητικές σκέψεις, τότε το άγχος παραμονεύει. Εάν οι συνήθεις τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός, αποδεικνύονται αναποτελεσματικές, τότε το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

3. Ταραχή

Είναι φυσιολογικό να τρομάζουμε όταν βλέπουμε ένα θρίλερ, όχι όμως όταν χτυπά το τηλέφωνο. Οι ειδικοί κατατάσσουν την υπερβολική αντίδραση στα ακίνδυνα εξωτερικά ερεθίσματα στα βασικά σημάδια του άγχους.

4. Δυσκολία συγκέντρωσης

Η έλλειψη συγκέντρωσης και η διάσπαση της προσοχής αποτελούν σημάδι αρκετών ψυχικών διαταραχών, όπως το χρόνιο άγχος.

5. Αϋπνία

Οι διαταραχές του ύπνου συχνά συμπορεύονται με τις αγχώδεις διαταραχές. Η αϋπνία μπορεί να αποτελεί σημάδι του άγχους ή να οδηγήσει σε επιδείνωση των συμπτωμάτων του άγχους.

6. Αναίτιος πονοκέφαλος

Πρόκειται για ένα από τα συχνότερα ψυχοσωματικά συμπτώματα του στρες και του άγχους. Ωστόσο, όταν ο πονοκέφαλος δεν οφείλεται σε κάποια παθολογική αιτία και συνδυάζεται με κάποια από τις παραπάνω ενδείξεις, είναι πιθανότατα αποτέλεσμα αγχώδους διαταραχής.

7. Μυϊκός πόνος

Ο χρόνιος πόνος που εκδηλώνεται με τη μορφή αρθρίτιδας ή ινομυαλγίας είναι συχνό σύμπτωμα στους ασθενείς που πάσχουν από κάποια αγχώδη διαταραχή. Οι βασικές ενδείξεις περιλαμβάνουν την ακαμψία και τη φλεγμονή.

8. Κόμπος στο λαιμό

Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως «υστερικός κόμβος» (globus hystericus). Πρόκειται για την αίσθηση ότι κάτι έχει κολλήσει στο λαιμό και οδηγεί στη δυσκολία κατάποσης.

9. Τρέμουλο

Όταν το ακατάσχετο τρέμουλο δεν οφείλεται στην κατανάλωση καφέ μπορεί να αποτελεί ένα ακόμη σημάδι του άγχους. Στην περίπτωση αγχώδους διαταραχής, το τρέμουλο συνήθως επιδεινώνεται κατά τις ώρες ξεκούρασης.

10. Εφίδρωση

Μια δημόσια ομιλία, γράφει το onmed, μπορεί να πυροδοτήσει το στρες και κατ' επέκταση την εφίδρωση. Αυτό όμως δεν υποδεικνύει απαραίτητα αγχώδη διαταραχή. Η συχνή και αναίτια εφίδρωση μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιας σοβαρότερης διαταραχής εάν συνδυάζεται με τη δυσκολία χαλάρωσης.

Δες τώρα και μάθε πως μπορείς να αντιδράσεις:

1. Βιοανάδραση

Ο έλεγχος και η διαχείριση του στρες δεν είναι δύσκολη, απλά δεν την διδαχθήκαμε ποτέ. Ο έλεγχος και η διαχείριση του στρες δεν είναι θέμα ιατρικό, είναι θέμα εκπαίδευσης. Και η σωστή επιστημονικά εκπαίδευση που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως γίνεται με βιοαναδρασικές ιατρικές συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να απεικονίσουν επίπεδα στρες στο σώμα μας και από εξειδικευμένους εκπαιδευτές που καθοδηγούν με βάση τις ατομικές ενδείξεις του καθενός.

2. Αθλήσου

Η άθληση οποιουδήποτε είδους βοηθά την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, δηλαδή της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για καλή και ήρεμη διάθεση. Αν αθληθείς δε σε εξωτερικό χώρο στον οποίο μπορείς να πάρεις και μια δόση ήλιο, τότε θα αυξήσεις και την βιταμίνη D που παράγει ο οργανισμός σου, η οποία επίσης βελτιώνει την καλή διάθεση.

3. Αναζωογονήσου με χαλαρωτικές τεχνικές

Οποιεσδήποτε τεχνικές που βοηθούν στην μυϊκή χαλάρωση ανεβάζουν τη συγκέντρωση του GABA (γ αμινο-βουτυρικού οξέως) στον οργανισμό, το οποίο είναι ένας χαλαρωτικός νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη μείωση του συναισθήματος της καταβολής από υπερβολικά πιεστικές καταστάσεις.

4. Μείωσε ταχύτητα

Κάτσε και σκέψου τα σημαντικά για σένα πράγματα, θέσε στις προτεραιότητες σου χρόνο «για σένα» και μάθε να λες όχι σε ότι σου ρίχνει την ενέργεια. Φρόντισε τον εαυτό σου με αγάπη και στοργή.

5. Απόφυγε την καφεΐνη, ειδικά αν σε αγχώνει και σου δημιουργεί προβλήματα ύπνου

Έχει μετρηθεί ότι ο τόνος των μυών είναι αυξημένος για μερικές ώρες μετά τη λήψη καφεΐνης. Στην πραγματικότητα δε χρειάζεσαι καφεΐνη για να ξυπνήσεις αν η ενέργεια σου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς καφεΐνη και την χρησιμοποιείς για να σου δώσει ενέργεια, τότε θα πρέπει να ψάξεις και να βρεις τι φταίει πεσμένη σου ενέργεια και να βρεις φυσικούς τρόπους να ρυθμίζεις και να ελέγχεις την ενέργεια σου, χωρίς να εξαρτάσαι από την καφεΐνη. Πιες τσάι καλύτερα, ή σοκολάτα.

6. Να τρως αληθινές τροφές χωρίς φάρμακα ή χημική επεξεργασία

Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν πόσο ζωτικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή στη διάθεση. Μη φορτώνεις τον οργανισμό σου με επιπλέον εργασίες αποτοξίνωσης που απομυζούν την ενέργεια σου, καθώς και τη δυνατότητα να μπορείς να έχεις κάτω από τον έλεγχο σου την ηρεμία σου. Γύρνα πίσω στον τρόπο που τρώγανε οι παππούδες σου. Μελέτησε και πειραματίσου με τη διατροφή σου. Βρες τι πραγματικά δίνει ενέργεια στο σώμα σου. Τρώγε μόνον όταν πεινάς. Μην ακολουθείς κανόνες που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι, απλά και μόνο επειδή βοηθήσανε αυτούς. Βρες τους κανόνες που θα βοηθήσουν εσένα.

7. Πρόσεξε την γλουτένη

Οι περισσότεροι σήμερα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε πολλά και διάφορα συμπτώματα ένα εκ των οποίων είναι και το άγχος.

8. Πάρε συμπληρώματα διατροφής

Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι συχνά απαραίτητα γιατί οι σημερινές τροφές μπορεί να μη σε καλύπτουν. Ειδικά το αμινοξύ τρυπτοφάνη ή το GABA μπορούν να βοηθήσουν σε βραχυχρόνια ανακούφιση από άγχος, ανησυχίες και συναισθηματικά πιεστικές καταστάσεις.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...