Προφυλαχτείτε από τον αλκοολισμό!

Προφυλαχτείτε από τον αλκοολισμό!

Κάποιοι περηφανεύονται ότι είναι …γερά ποτήρια! Είναι όμως ή βαδίζουν ολοταχώς στον αλκοολισμό χωρίς να το καταλαβαίνουν; Οι γιατροί συνιστούν τη κατανάλωση κρασιού και γενικά αλκοόλ αλλά μετρημένα

Ωστόσο ο κίνδυνος να ξεφύγει κάποιος στα άγνωστα μονοπάτια του αλκοολισμού είναι υπαρκτός, αφού σταδιακά από το ένα …ποτάκι… μπορεί να καταλήξουμε στο ένα… μπουκαλάκι!

Οι επιστήμονες μελέτησαν και κατάρτισαν μια λίστα οκτώ σημείων που ενδέχεται να οδηγήσουν κάποιο άτομο στον αλκοολισμό, αν δεν προσέξει. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Addictive Behaviors».

Δείτε ποια είναι η κλίμακα και τα χαρακτηριστικά που οδηγούν στον αλκοολισμό,  σύμφωνα με την έρευνα: 

1. 3-4 ποτά, 2-3 φορές την εβδομάδα: Αυτό το «πρόγραμμα» είναι προάγγελος της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ σε κάθε περίσταση. Η κατανάλωση αλκοόλ το Σαββατοκύριακο έχει κυρίως κοινωνική διάσταση και μπορεί να αποτελεί μηχανισμό άμυνας.

2. 3-4 ποτά, 2 φορές την εβδομάδα: Και πάλι η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τις εξόδους του Σαββατοκύριακου, όμως η κίνδυνος εξάρτησης μπορεί να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

3. 4-5 ποτά, 1-2 φορές την εβδομάδα (Σαββατοκύριακο): Τα δεδομένα έδειξαν ότι το ποτό σε αυτήν την περίπτωση πυροδοτεί αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη και η απογοήτευση.

4. 4-5 ποτά, 1-2 φορές την εβδομάδα (καθημερινές): Σε αυτήν την περίπτωση, η κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει κοινωνική διάσταση και μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα αλκοολισμού στην οικογένεια.

5. 5-6 ποτά, 3-4 φορές την εβδομάδα: Πρόκειται για ένα μοτίβο συστηματικής κατανάλωσης αλκοόλ, όμως αυτή η ομάδα συμμετεχόντων εκδήλωσε έντονη επιθυμία διακοπής.

6. 7 ποτά, 4 φορές την εβδομάδα: Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται εξωτερική παρέμβαση για να περιοριστεί η κατανάλωση.

7. 9-10 ποτά, 3-4 φορές την εβδομάδα (περιστασιακά): Σε αυτήν την ομάδα εντοπίστηκαν εξωτερικοί παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν τις τάσεις κατανάλωσης (π.χ. ανεργία).

8. 6-7 ποτά, 4 φορές την εβδομάδα: Σε αυτήν την ομάδα παρατηρήθηκε χρόνια εξάρτηση από το αλκοόλ.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε πως η μαμά σου μπορεί να χαλάσει τη σχέση σου!
Οι άντρες έχουνε μια αδυναμία στη μάνα τους και δεν είναι κακό. Κάποιοι όμως δεν ξεκολλάνε από τη …φούστα της μάνας, ακόμα και όταν έχουν πατήσει τα «άντα».