Η έντονη προπόνηση, χωρίς ξεκούραση, κάνει κακό στη καρδιά

Η έντονη προπόνηση, χωρίς ξεκούραση, κάνει κακό στη καρδιά

Όσοι το παρακάνουν με την προπόνηση και αυξάνουν συνεχώς την ένταση, χωρίς να ξεκουράζονται, κινδυνεύουν να αποκτήσουν καρδιολογικά προβλήματα. Αυτή η νέα επιστημονική γνωμάτευση δεν πρέπει ωστόσο να αποτελέσει δικαιολογία για τους τεμπέληδες, αφού οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης αναφέρονται στην πολύ έντονη και άνευ λόγου άσκηση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 16.921 άνδρες και ανακάλυψαν ότι όσοι γυμνάζονταν πολύ έντονα, δηλαδή περισσότερες από πέντε ημέρες την εβδομάδας, είχαν κατά μέσον όρο 20% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή αρρυθμία, ανεξαρτήτως ηλικίας και είδους γυμναστικής. 

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη Επιθεώρηση Καριολογίας αναφέρει ακόμα ότι όσοι έτρεχαν καθημερινά 53% περισσότερες πιθανότητες αρρυθμίας, ενώ όσοι είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών και γυμνάζονταν σκληρά πέντε ή επτά μέρες την εβδομάδα είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες αρρυθμίας. Η αρρυθμία που παρουσίαζαν είναι ο ινιδισμός των κόλπων, που συνήθως εκδηλώνεται με ταχυπαλμία.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι από τους εθελοντές της μελέτης τους σχεδόν το 10% ανέπτυξαν ινιδισμό των κόλπων και μολονότι τα στοιχεία τους δεν αποτελούν απόδειξη πως η υπερβολικά έντονη άσκηση αποτελεί αιτία του ινιδισμού, «σαφώς υποδηλώνουν ότι υπάρχει κάποια ισχυρή συσχέτιση.

Όταν ένας άνθρωπος έχει ινιδισμό των κόλπων, οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς του συσπώνται με αποδιοργανωμένο και μη φυσιολογικό τρόπο, με συνέπεια να διαταράσσεται η ροή αίματος μέσα στην καρδιά.

Αν και ο ινιδισμός των κόλπων συνήθως ρυθμίζεται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμικά επεισόδια, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικά επεισόδια.

Το αποτέλεσμα της μελέτης, σύμφωνα με όσα γράφουν οι επιστήμονες, επιβεβαιώνει τους ειδικούς που λένε ναι στη γυμναστική, αλλά να αφήνετε μεταξύ των προπονήσεων χρόνο στο σώμα σας για να ξεκουράζεται.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα