Το μυστικό για να ζήσεις περισσότερο είναι πολύ απλό!

Το μυστικό για να ζήσεις περισσότερο είναι πολύ απλό!

Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, άθληση, καλή διατροφή, ακόμα και οι παρασπονδίες συμβάλλουν στο να έχει κάποιος καλό προσδόκιμο ζωής. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα, ένα πράμα απλό που σύμφωνα με τις επιστήμονες αυξάνει το προσδόκιμο ζωής.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 10 σημεία που σου δείχνουν αν είσαι ισχυρός χαρακτήρας!

Τα οφέλη του καλού ύπνου έχουν καταγραφεί σε αρκετές μελέτες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διάρκεια και η ποιότητα ενός ύπνου προσφέρουν καλύτερη υγεία και αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής ανδρών και γυναικών.

Μια ακόμα μελέτη που έγινε σε 25 νέους άνδρες και γυναίκες έδειξε ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από τις γυναίκες να αρρωστήσουν αν δεν κοιμούνται καλά.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμούνταν τουλάχιστον 2 ώρες λιγότερο κάθε βράδυ από τις κανονικές ώρες ύπνου.

Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της μελέτης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η επίδοσή τους στα τεστ που τους υπέβαλαν ήταν σημαντικά μειωμένη. Επίσης, οι εξετάσεις αίματος δεν ήταν καλές ενώ, αυξήθηκαν τιμές του οργανισμού που συνδέονται με την πιθανή εμφάνιση κάποιας φλεγμονής.

Στους άνδρες διαφάνηκε ιδιαίτερα αυξημένος ο παράγοντας TNF (Tumor Necrosis Factor), ο οποίος σχετίζεται με την ανάπτυξη νόσων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες είχαν χειρότερες επιδόσεις τόσο στα τεστ όσο και στις εξετάσεις αίματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γυναίκες όταν κοιμούνται κανονικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου από τους άνδρες ενώ, όπως είπαν ακόμα και η φάση του REM (βαθύς ύπνος) στις γυναίκες είναι μεγαλύτερη.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η έλλειψη ύπνου καθώς και κακή ποιότητα αυτού σχετίζεται με την εμφάνιση πολλών νόσων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια ακόμα και το εγκεφαλικό. Επιπροσθέτως, η έλλειψη ύπνου ευθύνεται για την αύξηση εργατικών ατυχημάτων ή δυστυχημάτων στους δρόμους.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...