Αυτά είναι τα 10 πράματα που μπορεί να σου συμβούν στον ύπνο σου!

Αυτά είναι τα 10 πράματα που μπορεί να σου συμβούν στον ύπνο σου!

Όταν κοιμάσαι μπορεί να σου συμβούν διάφορα πράματα, άλλα αστεία και άλλα σοβαρά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 6 πιο δυνατές τροφές για να πάρεις μυϊκό όγκο!

Μπορεί να πάθεις κράμπα στον ύπνο σου. Μπορεί όμως να πέσεις από το κρεβάτι. Μπορεί να μιλάς ακατάπαυστα. Μπορείς να πάθεις υπνική παράλυση αλλά μπορεί ακόμα και να εκσπερματώσεις.

Δες λοιπόν τα πιο απίθανα αλλά και σοβαρά που μπορεί να σου συμβούν στον ύπνο σου:

1. Όταν παθαίνεις κράμπα

Τις περισσότερες φορές, οι κράμπες στα πόδια τη νύχτα συμβαίνουν για μη γνωστούς λόγους και είναι συνήθως αβλαβείς. Σε γενικές γραμμές, οι κράμπες στα πόδια τη νύχτα είναι πιθανό να σχετίζονται με την κόπωση των μυών και κάποια νευρικά προβλήματα. Ο κίνδυνος για νυχτερινές κράμπες στα πόδια αυξάνεται με την ηλικία. Οι έγκυες γυναίκες έχουν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κράμπες στα πόδια τη νύχτα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι νυχτερινές κράμπες στα πόδια μπορεί να συνδέονται με μια υποκείμενη διαταραχή, όπως περιφερική αρτηριακή νόσος (κατά την οποία η στένωση αρτηριών μειώνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα σας), ο διαβήτης, ή η σπονδυλική στένωση.

2. Να πέσεις από το κρεβάτι

Αν κάνεις άτσαλο ύπνο και στριφογυρίζεις στο κρεβάτι σου σαν τρελαμένη πυξίδα, τότε έχεις μεγάλες πιθανότητες να πέσεις στο πάτωμα. Αν συμβεί αυτό λογικά θα τρομάξεις και θα ξυπνήσεις, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που συνεχίζουν τον ύπνο τους στο πάτωμα.

3. Νιώθεις ότι πέφτεις στο κενό

Γνωστό αλλιώς και ως υπνικός ή υπναγωγικός σπασμός. Πρόκειται για ένα ακούσιο τίναγμα (γνωστό και ως μυοκλονική κρίση ή μυοκλονικός σπασμός), όπως αναφέρει η Wikipedia, το οποίο συμβαίνει όταν κάποιος μεταβαίνει σε κατάσταση υπναγωγίας. Συχνά περιγράφεται ως ένα ηλεκτρικό σοκ ή αίσθηση ότι πέφτει κάποιος από μεγάλο ύψος και μπορεί να κάνει κάποιον να τιναχτεί από το κρεβάτι.Οι υπνικοί σπασμοί βιώνονται από σχεδόν όλους τους ανθρώπους όταν κοιμούνται κουρασμένοι ή όταν κάνουν ανήσυχο ύπνο.

4. Υπνική παράλυση

Ξυπνάς ξαφνικά και συνειδητοποιείς ότι δεν μπορείς να κινηθείς ή ότι δεν μπορείς να μιλήσεις. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι κάποια λεπτά και είναι πολύ τρομακτικό. Στην ουσία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο με τον υπνικό σπασμό. «Ο εγκέφαλος ξυπνά προτού φύγει η παράλυση που συνοδεύει το βαθύ ύπνο» εξηγεί ο Winter.

5. Να νιώθεις ότι δεν αναπνέεις

Μπορεί να νιώσεις ότι δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Πολλοί άνθρωποι το περιγράφουν σαν να έχει καθίσει ένας ελέφαντας στο στήθος τους. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι οι μύες που ελέγχουν την αναπνοή, εκτός από το διάφραγμα, έχουν παραλύσει.

6. Υπνοβασία

Η υπνοβασία μπορεί να αποβεί και επικίνδυνη, καθώς το άτομο που υπνοβατεί μπορεί να πέσει, να σκοντάψει, να φύγει από το σπίτι ακόμη και να βάλει μπρος στο αυτοκίνητο. Οι υπνοβάτες, βγαίνουν από την κατάσταση ύπνου σε τέτοιο βαθμό που να μπορεί να κινείται το σώμα τους, αλλά όχι αρκετά για να ξυπνήσει ο εγκέφαλός τους. Γι’ αυτό και όσοι υπνοβατούν δε θυμούνται τα… νυχτοπερπατήματά τους.

7. Να παραμιλάς

Περίπου το 5% των ενηλίκων παραμιλά κατά τη διάρκεια του ύπνου, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου.Η πλειοψηφία των «συνομιλιών» διαρκεί κατά μέσο όρο 30 δευτερόλεπτα.Συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ωρών ύπνου, όταν το σώμα μπαίνει στα βαθιά στάδια του ύπνου, όμως υπάρχει ακόμη αρκετή ένταση στους μύες για να παράγονται ήχοι ή κινήσεις, που μπορεί να συνοδεύουν τα όνειρα.

8. Να βλέπεις επαναλαμβανόμενα όνειρα

Τα όνειρα είναι ένας τρόπος, με τον οποίο ο εγκέφαλος αξιολογεί τα πράγματα που πρέπει να επεξεργαστεί, προτού τα αρχειοθετήσει ως μνήμες. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα μπορεί να εμφανίζονται με άλυτα ψυχολογικά προβλήματα που ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να λύσει. Συχνά, τα επαναλαμβανόμενο όνειρα βασίζονται εν μέρει στην πραγματικότητα.

9. Να κάνεις σεξ στον ύπνο

Δεν είστε οι μόνοι που έχουν ξυπνήσει κατά τη διάρκεια ενός πολύ «καυτού» ονείρου.Σε μια μελέτη του πανεπιστημίου HealthNetwork του Τορόντο, που έγινε σε περισσότερους από 800 ασθενείς σε ένα ειδικό κέντρο για διαταραχές ύπνου, περίπου το 8% των συμμετεχόντων ανέφερε περιστατικά sexsomnia, δηλαδή να βλέπουν ότι κάνουν σεξ με κάποιον ενώ κοιμούνται.

10. Να νιώσεις ότι έγινε έκρηξη μέσα στο κεφάλι σου

Είναι τόσο τρομακτικό, όσο ακούγεται. Εντελώς ξαφνικά, το άτομο ξυπνά έχοντας ακούσει ένα πολύ δυνατό θόρυβο, σαν να έχει γίνει έκρηξη, σαν να είδε ένα πολύ δυνατό φως… ή σαν να εξερράγη το ίδιο το κεφάλι του. Στην πραγματικότητα δεν έχει γίνει τίποτε από αυτά. Πρόκειται για ένα είδος υπνικού σπασμού, παρόμοιο με το αίσθημα της πτώσης στο κενό. Το άτομο εισέρχεται σε φάση βαθύ ύπνου, όμως το σώμα του δεν έχει καταφέρει να φτάσει ακόμη στο στάδιο της παράλυσης και οι αισθήσεις του είναι ενεργοποιημένες» κατέληξε.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...