Γερή καρδιά σημαίνει νεανικό μυαλό!

Γερή καρδιά σημαίνει νεανικό μυαλό!

Ένα μυαλό που δεν …μεγαλώνει ποτέ, νεανικό, έχουν όσοι φροντίζουν την υγεία τους και κυρίως της καρδιά τους, μέσω της άθλησης και της διατροφής. Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Βοστόνης, παρουσίασαν τα ευρήματα μελέτης που συσχετίζει τα δύο ζωτικά όργανα του οργανισμού και ανακάλυψαν ότι αλληλοεξαρτώνται.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Circulation αναφέρει ακόμα και κάποιος που είναι υγιής αλλά ο ρυθμός της καρδιάς τους είναι αργός, αντλεί λιγότερο αίμα προς τον εγκέφαλο, έχει ως αποτέλεσμα να συρρικνώνεται πιο γρήγορα και γερνάει πρόωρα.
Για να καταλήξουνε σε αυτό το συμπέρασμα οι επιστήμονες μελέτησαν 1.500 άτομα και όπως αναφέρουν, μια μέτρια απόδοση καρδιάς γερνάει τον εγκέφαλο περίπου δύο χρόνια πιο γρήγορα. Η διαπίστωση αυτή ισχύει ακόμα και για νεαρά άτομα έως 30 ετών, που δεν είχαν κάποια καρδιοπάθεια, καθώς και για ηλικιωμένα άτομα που είχαν με καρδιοπάθειες. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι από τα άτομα του δείγματος, περίπου ένας στους τρεις είχε χαμηλή απόδοση καρδιάς και ταυτόχρονα, όπως ανακαλύφθηκε από μαγνητικές τομογραφίες, μικρότερο εγκέφαλο.

Τα άτομα με μικρότερο όγκο εγκεφάλου δεν έδειχναν εμφανή κλινικά ίχνη μειωμένων εγκεφαλικών λειτουργιών, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου τους αποτελεί πρώιμη ένδειξη για μελλοντικό πρόβλημα. Υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις γιατί η μειωμένη ποσότητα αίματος που αντλεί η καρδιά σε σχέση με το σωματικό βάρος του ατόμου, επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου. Μια εξήγηση είναι ότι η μείωση της ροής αίματος στον εγκέφαλο μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών που μεταφέρονται στα εγκεφαλικά κύτταρα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κάνει στη όρεξη σου η προπόνηση μεγάλης έντασης
Τα οφέλη της υψηλής έντασης στην προπόνηση είναι λίγο πολύ γνωστά, όμως υπάρχει ένα ακόμα όφελος που έχει να κάνει με το πόσο τρως, δηλαδή με την όρεξη σου.