6 αιτίες που μπορούν να σου προκαλέσουν μεταλλική γεύση στο στόμα

6 αιτίες που μπορούν να σου προκαλέσουν μεταλλική γεύση στο στόμα

Είναι κάποιες φορές που νιώθεις ότι στο στόμα σου υπάρχει μια μεταλλική γεύση, σα να γλύφεις ένα κουτάλι ή κάποιο σίδερο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: 2 προτάσεις για να τα κάψεις όλα σε 30 λεπτά! (Video)

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν αυτή την αίσθηση, μερικά είναι πιο σοβαρά από άλλα, ωστόσο τις περισσότερες φορές μπορούν να επιλυθούν εύκολα, ή θα υποχωρήσουν μόνα τους.

Η μεταλλική γεύση σε κάποιον ο οποίος κατά τα άλλα είναι υγιές άτομο δεν αποτελεί συνήθως για ανησυχία. Εδώ είναι μια λίστα με συχνές αιτίες για την μεταλλική γεύση:

1. Κακή στοματική υγεία

Όσοι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους τακτικά μπορεί να βιώσουν μια μεταλλική γεύση που οφείλεται σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, ή λοίμωξη των δοντιών. Όλα αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν αιμορραγία στα ούλα, κάτι που μερικές φορές οδηγεί σε μεταλλική γεύση. Ακόμα και μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη μπορεί να προκαλέσει μια μεταλλική γεύση στο στόμα.

2. Προβλήματα στην ρινική οδό

Επειδή οι αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης είναι τόσο στενά δεμένες μεταξύ τους, τυχόν προβλήματα στους παραρρινίους κόλπους (τα κοιλώματα γύρω από τη ρινική οδό) μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης σας. Μόλις τα προβλήματα στους ρινικούς κόλπους υποχωρήσουν, το ίδιο θα κάνει και η μεταλλική γεύση στο στόμα.
Αυτά τα προβλήματα είναι πολύ κοινά σε γενικές γραμμές και συνήθως περιλαμβάνουν τα ακόλουθα αίτια: Κοινό κρυολόγημα. Μόλυνση ρινικών κόλπων. Αλλεργίες. Ρινικοί πολύποδες. Λοίμωξη του μέσου ωτός, ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση μέσου ωτός.

3. Συνταγογραφούμενα φάρμακα

Μερικές φορές, κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να έχουν μια επίγευση στο στόμα καθώς το σώμα σας τα απορροφά. Η μεταλλική γεύση μπορεί επίσης να συμβεί αν κάποιος βιώνει ξηροστομία ως παρενέργεια των φαρμάκων που παίρνει από το στόμα.
Ορισμένα κοινά φάρμακα που είναι γνωστό ότι προκαλούν μια μεταλλική γεύση περιλαμβάνουν: Αντιβιοτικά. Αντικαταθλιπτικά και άλλα ψυχιατρικά φάρμακα. Φάρμακα για την πίεση του αίματος. Φάρμακα για το γλαύκωμα. Αντιμυκητιασικά φάρμακα. Στεροειδή. Επιθέματα νικοτίνης. Διουρητικά φάρμακα. Αντιισταμινικά φάρμακα. Φάρμακα για την οστεοπόρωση

4. Βιταμίνες

Ορισμένες βιταμίνες με βαρέα μέταλλα, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ή το χρώμιο μπορεί να είναι η αιτία της μεταλλικής γεύσης στο στόμα. Προγεννητικές βιταμίνες, σίδηρος και συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί επίσης να οδηγήσουν στο ίδιο πρόβλημα. Η μεταλλική γεύση υποχωρεί, καθώς το σώμα απορροφά τις βιταμίνες, αλλά είναι σώφρον να βεβαιωθείτε ταυτόχρονα ότι έχετε πάρει την κατάλληλη δόση από κάποια βιταμίνη.

5. Aλλεργίες

Μερικές αλλεργίες προκαλούν προβλήματα στους ρινικούς κόλπους, το οποίο εν συνεχεία προκαλεί την μεταλλική γεύση στο στόμα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα αλλεργιογόνα που είναι αρκετά κοινό να σας προκαλέσουν μεταλλική γεύση. Η γύρη, οι ξηροί καρποί και τα οστρακοειδή είναι μεταξύ αυτών των αλλεργιογόνων.
Αν δεν γνωρίζετε για τυχόν διατροφικές αλλεργίες που έχετε, αλλά παρατηρείτε ότι όταν τρώτε κάποιες τροφές έχετε μετά μια μεταλλική γεύση, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας.

6. Νεφρική ανεπάρκεια

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια από τις πιο σοβαρές αιτίες δυσγευσίας. Η μεταλλική γεύση είναι αρκετά συχνή σε άτομα με διαβήτη, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια.

Περίπου το 30% των ασθενών με διαβήτη τύπου-1 και το 10-40% των ασθενών με διαβήτη τύπου-2 θα πάθουν εν τέλει νεφρική ανεπάρκεια, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού.

Η συσσώρευση απόβλητων στους νεφρούς μπορεί να οδηγήσει σε κακή αναπνοή, ή απώλεια της όρεξης, προκαλώντας μια μεταλλική γεύση.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...