Πιθανή απειλή από νανοϋλικά σε κράνη, ποδήλατα, υπολογιστές και πολλά άλλα!

Πιθανή απειλή από νανοϋλικά σε κράνη, ποδήλατα, υπολογιστές και πολλά άλλα!

Οι μακριές και λεπτές ίνες των συγκεκριμένων νανοϋλικών διαπιστώθηκε ότι προκαλούν στο 10% έως 25% των πειραματόζωων το σχηματισμό κακοήθους μεσοθηλιώματος, μιας σπάνιας, επιθετικής και ανίατης μορφής καρκίνου στον υπεζωκότα γύρω από τους πνεύμονες, που είναι γνωστό ότι προκαλείται από τον αμίαντο. Προς το παρόν, το θέμα δεν έχει μελετηθεί στους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτές είναι οι ασκήσεις που θα σε κάνουν «ντούρο» και «διαρκή»

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια τοξικολογίας ΜάριονΜακΦαρλέιν του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών της Βρετανίας, έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «CurrentBiology». Στην μελέτη συμμετείχε ο Απόστολος Νάκας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λέστερ.

Οι μακριοί νανοσωλήνες άνθρακα είναι μια υποκατηγορία των εν λόγω νανοϋλικών, που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή απίστευτα ισχυρών αλλά ελαφριών υλικών. Τέτοιοι νανοσωλήνες ενσωματώνονται πλέον σε ολοένα περισσότερα βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα, όπως κράνη, ποδήλατα, αεροπλάνα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κ.α.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν είναι ύποπτοι ως καρκινογόνοι όλοι ανεξαιρέτως οι νανοσωλήνες άνθρακα, αλλά μόνο οι μακριοί και λεπτοί, που δεν διασπώνται μέσα στο σώμα. Ανέφεραν επίσης ότι το μεσοθηλίωμα στα πειραματόζωα, το οποίο προκαλείται από τους μακριούς νανοσωλήνες, μοιάζει από πολλές απόψεις με τον αντίστοιχο όγκο στους ανθρώπους.

«Οι μακριοί λεπτοί νανοσωλήνες άνθρακα είναι πολύ παρόμοιοι με τον αμίαντο στα δομικά και φυσικά χαρακτηριστικά τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα, από την άλλη, κάνει καλή δουλειά στην αναγνώριση των νανοσωλήνων που είναι κοντοί και πιο παχείς, τους οποίους μπορεί να καταστρέψει με τα μακροφάγα κύτταρα», δήλωσε η ΜακΦαρλέιν.

Η ανάπτυξη του μεσοθηλιώματος στους ανθρώπους σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα εξαιτίας της έκθεσης στον αμίαντο, που πυροδοτεί την καρκινογένεση, μέσα από βιολογικούς μηχανισμούς που ακόμη δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως. Συχνά η νόσος διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πια είναι σε προχωρημένο στάδιο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...