8 λόγοι για να μη παραμελείς τον ύπνο

8 λόγοι για να μη παραμελείς τον ύπνο

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής με τα τόσα προβλήματα μας κάνουν να αμελούμε τον ύπνο. Ακόμα χειρότερα, κάποιοι που περηφανεύονται, ότι κοιμούνται λίγο, αλλά κάνουν λάθος. Ο ύπνος, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί βασική λειτουργία ανασυγκρότησης του οργανισμού μας.
Διαβάστε τους οκτώ λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να παραμελείτε τον ύπνο:

1. Αναδομεί το σώμα: Τα κύτταρά μας παράγουν περισσότερη πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Από αυτήν διαμορφώνονται δομικές μονάδες για τα κύτταρα, που βοηθούν στην αποκατάσταση της σωματικής μας υγείας. Ο ύπνος είναι ένα ακόμη σημαντικότατο μέσο που διαθέτει ο οργανισμός μας για να αντιπαρέρχεται ζημιές που μπορεί να προκληθούν στο σώμα από την πίεση, τις υπεριώδεις ακτίνες και άλλες επιβλαβείς επιθέσεις.

2. Υγιή καρδιά: Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με την επιβάρυνση τής αρτηριακής πίεσης και την αύξηση των επιπέδων της χοληστερίνης. Αυτές, με τη σειρά τους, ευθύνονται, σε μεγάλο βαθμό, για τα καρδιακά επεισόδια. Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν τις πρώτες πρωινές ώρες. Η καρδιά είναι υγιέστερη εφόσον κοιμόμαστε 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

3. Χαλαρώνει μειώνοντας το στρες: Όταν το σώμα στερείται τον ύπνο, εισέρχεται σε μία κατάσταση στρες. Οι λειτουργίες του τίθενται σε υψηλή επιφυλακή, εξαιτίας της οποίας προκαλείται αύξηση της πίεσης του αίματος και έντονη παραγωγή ορμονών πίεσης. Η υψηλότερη πίεση του αίματος αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, ενώ οι ορμόνες της πίεσης δυσχεραίνουν το ύπνο.

4. Προστατεύει από τις φλεγμονές: Οι ορμονικές αλλαγές που προκαλούνται στον οργανισμό από την, ακόμη και σε μικρό βαθμό, στέρηση του ύπνου οδηγούν σε μια χρόνια φλεγμονή, η οποία σχετίζεται με την πρόκληση παθήσεων στην καρδιά, καθώς και με την υψηλή πίεση και το διαβήτη. Μάλιστα, η φλεγμονή θεωρείται μία από τις αιτίες επιβάρυνσης της σωματικής κατάστασής μας, καθώς γερνάμε.

5. «Επαναφορτίζει» τον οργανισμό: Ένας καλός, βραδινός ύπνος, δεν επαναφορτίζει φορτίζει, μόνο, ενεργειακά το σώμα και το προετοιμάζει για την επόμενη μέρα, αλλά αυξάνει τις πιθανότητες για έναν καλό ύπνο και το επόμενο βράδυ. Όσο πιο ξεκούραστοι και αναζωογονημένοι ξυπνάμε το πρωί, τόσο πιο πολλή ενέργεια θα έχουμε για να καταναλώσουμε, με σκέψεις, πράξεις, δράσεις, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, κουρασμένοι και «γεμάτοι», θα κοιμηθούμε καλύτερα και ευκολότερα και το ακόλουθο βράδυ, για να συνεχίσουμε στον ίδιο, ευτυχή ρυθμό την επόμενη μέρα.

6. Καλύτερη μνήμη: Οι ερευνητές δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως το γιατί κοιμόμαστε και ονειρευόμαστε, αλλά είναι βέβαιοι ότι μια διαδικασία που αποκαλείται "σταθεροποίηση μνήμης" ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ενώ το σώμα ξεκουράζεται, ο εγκέφαλος βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τις συνδέσεις μεταξύ των γεγονότων, των συναισθημάτων και της μνήμης. Τα όνειρα και ο βαθύς ύπνος είναι πολύ σημαντικές λειτουργίες, προκειμένου ο εγκέφαλος να κρυσταλλώσει τις μνήμες και να πραγματοποιήσει τις συνδέσεις. Χωρίς αμφιβολία ένας ποιοτικός ύπνος μας βοηθάει να θυμόμαστε και να επεξεργαζόμαστε τα πράγματα καλύτερα.

7. Βοηθάει στο χάσιμο βάρους: Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Μάλιστα, θεωρείται ότι η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την ισορροπία των ορμονών που σχετίζονται με την όρεξη. Οι ορμόνες ghrelin και leptin, επιδρούν σημαντικά στη λειτουργία της όρεξης και επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο. Συνεπώς, εφόσον ενδιαφερόμαστε να ελέγξουμε ή να μειώσουμε το βάρος μας, ας μην ξεχνάμε να κοιμόμαστε καλά.

8. Μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης: Ο ύπνος επηρεάζει πολλές από τις χημικές ουσίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης. Οι άνθρωποι με ανεπάρκεια στη σεροτονίνη είναι πιθανότερο να υποκύψουν στην κατάθλιψη. Ο ύπνος που διαρκεί 7 έως 9 ώρες, κάθε βράδυ, αποτελεί μια επιπλέον ασπίδα προστασίας απέναντι στην κατάθλιψη.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

5 super tips για να ανακαλύψεις τη δύναμη της θέλησης!
Δεν έκανες ποτέ στη ζωή σου πρωταθλητισμό και πάντα απορούσες πως οι αθλητές καταφέρνουν να πετυχαίνουν όλα αυτά τα ρεκόρ. Από τον στίβο μέχρι και το Moto GP τους βλέπεις και τους θαυμάζεις.