Κάνε συχνά σάουνα και δυνάμωσε τη καρδιά!

Κάνε συχνά σάουνα και δυνάμωσε τη καρδιά!

Η συστηματική και συχνή σάουνα δεν μας αποτοξινώνει απλά, αλλά φαίνεται ότι βοηθάει και την καρδιά μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος! Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από τη Φιλανδία, που επισημαίνουν ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος παραμονής στη σάουνα τόσο περισσότερο ωφελείτε ο ανθρώπινος οργανισμός.
Οι Φιλανδοί ερευνητές δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας στο ιατρικό περιοδικό "JAMA Internal Medicine". Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων που αναμετέδωσε το θέμα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για 2.315 άνδρες ηλικίας 42 έως 60 ετών, τα οποία αφορούσαν μια μέση περίοδο 21 ετών. Οι άνδρες έκαναν σάουνα από δύο έως 90 λεπτά κάθε φορά και η θερμοκρασία κυμαινόταν από 40 έως 100 βαθμούς Κελσίου.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει πορίσματα προηγούμενων ερευνών και δείχνει ότι όταν κάποιος κάνει τακτικά σάουνα, κινδυνεύει λιγότερο από θανατηφόρο έμφραγμα ή εγκεφαλικό, αλλά και από πρόωρο θάνατο εξαιτίας άλλης αιτίας. Όσες περισσότερες φορές γίνεται η σάουνα, τόσο μικραίνει ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, αναφέρουν.

Σε σχέση με όσους έκαναν σάουνα μια μόνο φορά την εβδομάδα, όσοι έκαναν δύο έως τρεις φορές, είχαν κατά μέσο όρο 22% μικρότερο κίνδυνο για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν περαιτέρω κατά 63% για όσους έκαναν σάουνα τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα.
Ο κίνδυνος μοιραίας στεφανιαίας νόσου ήταν 23% μικρότερος για όσους έκαναν δύο έως τρεις σάουνες την εβδομάδα και 48% μικρότερος για όσους έκαναν τέσσερις έως επτά, έναντι όσων έκαναν μόνο μια σάουνα την εβδομάδα.

Ο θάνατος από οποιοδήποτε καρδιαγγειακό επεισόδιο ήταν 27% μικρότερος για όσους έκαναν δύο έως τρεις σάουνες την εβδομάδα και 50% χαμηλότερος για όσους έκαναν τέσσερις έως επτά. Η θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία ήταν 24% φορές μικρότερη για όσους έκαναν δύο έως τρεις φορές και 40% μικρότερη για όσους έκαναν τέσσερις έως επτά φορές την εβδομάδα.
Εκτός από τη συχνότητα της σάουνας, θετικό ρόλο παίζει και το πόσο αντέχει να μείνει κανείς κάθε φορά. Έτσι, σε σχέση με όσους έμεναν λιγότερα από 11 λεπτά στη σάουνα, όσοι κάθονταν 11 έως 19 λεπτά, είχαν 7% μικρότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ενώ αν κανείς άντεχε για πάνω από 19 λεπτά, τότε ο κίνδυνος μειωνόταν πολύ περισσότερο (κατά 52%).
Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, «υπάρχει μια αντίστροφη σχέση ανάμεσα στη σάουνα και στον (καρδιαγγειακό) κίνδυνο. Όσο περισσότερη σάουνα, τόσο το καλύτερο. Το μεγαλύτερο όφελος έχουν όσοι κάνουν σάουνα πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα, αλλά και δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα παρέχουν κάποια οφέλη».
Όπως ανέφερε σε συνοδευτικό σχόλιο η αρχισυντάκτης του αμερικανικού ιατρικού περιοδικού Ρίτα Ρέντμπεργκ του Πανεπιστημίου Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, προς το παρόν οι επιστήμονες αγνοούν γιατί η συχνή σάουνα «χαρίζει» χρόνια ζωής, κατά πόσο δηλαδή παίζει ευεργετικό ρόλο η καυτή ατμόσφαιρα του δωματίου, η χαλάρωση του ατόμου μέσα σε αυτό, η ψυχική ευχαρίστηση από την διαδικασία ή όλα αυτά μαζί - ή ίσως κάτι άλλο;
Επειδή η νέα μελέτη αφορούσε αποκλειστικά τους άνδρες, παραμένει ασαφές σε ποιό βαθμό η σάουνα έχει ανάλογα οφέλη και για τις γυναίκες, κάτι πάντως πολύ πιθανό.
Επίσης η έρευνα περιορίστηκε στη φινλανδική σάουνα που γίνεται χωρίς υδρατμούς, σε ξηρή ατμόσφαιρα, συνεπώς δεν είναι σίγουρο κατά πόσο τα οφέλη για την υγεία ισχύουν και για τα άλλα είδη σάουνας.

Η Φινλανδία θεωρείται η «πατρίδα» της σάουνας, καθώς η συνήθεια αυτή αποτελεί βασική συνήθεια του λαού της. Στην παγωμένη σκανδιναβική χώρα η σάουνα δεν αντιμετωπίζεται ως είδος πολυτελείας, αλλά σχεδόν κάθε πολίτης έχει πρόσβαση σε μία σάουνα, ενώ πολύ συχνά διαθέτει τη δική του στο σπίτι του.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όσοι παθαίνουν εύκολα αφυδάτωση ή έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να ζαλιστούν ή και να λιποθυμήσουν σε μια καυτή σάουνα, ενώ δεν ενδείκνυται η κατανάλωση αλκοόλ πριν μπει κάποιος σε αυτήν. Αντίθετα, η σάουνα κάνει καλό σε όσους έχουν υπέρταση, επειδή ρίχνει την πίεση, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Δες πως ο τρόπος που κοιμάσαι …προδίδει τα αισθήματα σου για εκείνη!
Γνωρίζατε ότι η στάση του ύπνου σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για τη σχέση σας με τον σύντροφό σας; Σε αξιοσημείωτη έρευνα που διενήργησε η Mattress Advisor, ένα online γκρουπ που αξιολογεί στρώματα