Κοιμάσαι αργά το βράδυ; Τότε κινδυνεύεις!

Κοιμάσαι αργά το βράδυ; Τότε κινδυνεύεις!

Μένεις μέχρι αργά το βράδυ να μιλάς στο Facebook ή στα άλλα social media με τους φίλους και τις φίλες σου; Αν ναι, τότε ανεξάρτητα από την ηλικία σου κινδυνεύεις, όχι μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα καθώς ο οργανισμός συσσωρεύει την έλλειψη ύπνου.

Αποτέλεσμα είναι να ξυπνάς δύσκολα το πρωί, αλλά αυτό είναι το τελευταίο πρόβλημα που πρέπει να σε απασχολεί. Σύμφωνα με τους ερυενητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κορέας στο Ανσάν οι άνθρωποι που κοιμούνται αργά το βράδυ και συνήθως δυσκολεύονται να ξυπνήσουν το πρωί είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας, όπως μεταβολικό σύνδρομο και σαρκοπενία, σε σχέση με τους πρωινούς τύπους, ακόμη κι αν κοιμούνται τον ίδιο αριθμό ωρών!

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας για θέματα κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι βραδινοί τύποι ήταν πιθανότερο να κάνουν κακό ύπνο και να ακολουθούν ανθυγιεινές συμπεριφορές όπως κάπνισμα, καθιστική ζωή, φαγητό αργά τη νύχτα από ό,τι οι πρωινοί τύποι. Παράλληλα, είχαν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα τους.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές μελέτησαν 1.620 άτομα ηλικίας 47 έως 59 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν για τις συνήθειες και την ποιότητα του ύπνου τους, ενώ υποβλήθηκαν σε τεστ αίματος και άλλες εξετάσεις. Από τους 1.620, οι 480 ταξινομήθηκαν ως πρωινοί χρονότυποι, οι 95 ως νυχτερινοί και οι υπόλοιποι ως τίποτε από τα δύο.

Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι που έμεναν ξύπνιοι έως αργά το βράδυ είχαν 1,7 μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικό σύνδρομο (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο, πάχος στην κοιλιά), τα οποία, ιδίως όταν συνδυάζονται, αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι βραδινοί τύποι είχαν επίσης 3,2 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σαρκοπενία (μυική απώλεια), σε σχέση με τους πρωινούς. Μεταξύ των δύο φύλων, οι άνδρες που ξενυχτάνε έχουν 2,9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και 3,8 φορές για σαρκοπενία (έναντι 2,2 των γυναικών που είναι νυχτερινοί τύποι).

Ο χρονότυπος ενός ανθρώπου καθορίζεται από το βιολογικό «ρολόι» του, το οποίο εξαρτάται από γενετικούς παράγοντες, την ηλικία, το φύλο, το περιβάλλον κ.ά., ενώ μπορεί να τροποποιηθεί στην πορεία της ζωής από παραμέτρους όπως η σωματική άσκηση και η διατροφή. Η λήψη μελατονίνης, μιας φυσικής χημικής ουσίας, βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται και γι' αυτό συνιστάται στους βραδινούς τύπους.

 

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.