Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το διαβήτη ΙΙ

Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από το διαβήτη ΙΙ

Για τη μεσογειακή διατροφή έχουμε ακούσει τα καλύτερα! Αυτή τη φορά τα καλά νέα έρχονται από δύο επιστήμονες, έναν Ιταλό και μια Ελληνίδα, που αποδεικνύουν μετά από μελέτη ότι η μεσογειακή διατροφή που είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες προστατεύει από τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η μελέτη που έγινε σε έλληνες ασθενείς δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia. Ο Δρ Κάρλο Λα Βετζια, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Φαρμακολογίας «Mario Negri» του Μιλάνο, συνεργάστηκε με την Δρ Αντωνία Τριχοπούλου από το Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελέτησαν τα αποτελέσματα από 22.295 συμμετέχοντες που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για 11 χρόνια και κατέγραψαν 2.330 περιπτώσεις πασχόντων από διαβήτη τύπου ΙΙ.

Οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια, για την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών τους και είχαν αξιολογηθεί σύμφωνα με την κλίμακα MDS και έναν ακόμη δείκτη περιεκτικότητας της διατροφής σε υδατάνθρακες ή γλυκαιμικό φορτίο.

Τα άτομα με MDS πάνω από 6 είχαν 12% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη συγκριτικά άτομα που είχαν MDS κάτω από 3. Οι ασθενείς με τους περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν ελάχιστους υδατάνθρακες.

Ένα υψηλό σκορ MDS συνδυαστικά με ελάχιστους υδατάνθρακες στη διατροφή μείωνε την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 20%, συγκριτικά με ένα χαμηλό σκορ MDS και υψηλό γλυκαιμικό φορτίο στη διατροφή.

«Ο ρόλος της μεσογειακής διατροφής στον έλεγχο του βάρους εξακολουθεί να μελετάται, αλλά στις περισσότερες μελέτες αποδεικνύεται ότι αυτού του τύπου η διατροφή προσφέρει προστασία έναντι του διαβήτη», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στα συμπεράσματα της μελέτης.

Το βασικό χαρακτηριστικό της μεσογειακής διατροφής, το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, συντελεί σε υψηλή αναλογία μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, έναντι των κορεσμένων. Σύμφωνα με ανασκόπηση για την επίδραση των διατροφικών λιπών στον διαβήτη, η αντικατάσταση των κορεσμένων και τρανς λιπαρών με μονοακόρεστα λιπαρά έχει ωφέλιμες επιδράσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και ίσως μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα