Πλύνε τα πιάτα και …διώξε τα νεύρα!!!

Πλύνε τα πιάτα και …διώξε τα νεύρα!!!

Πόσες φορές έχεις μαλώσει με την καλή σου για το πλύσιμο των πιάτων; Σίγουρα πολλές και δεν είσαι ο μόνος, αφού το πλύσιμο των πιάτων αποτελεί σημείο διαμάχη μεταξύ εκατομμυρίων ζευγαριών στον πλανήτη. Έλα όμως που όταν πλένεις τα πιάτα σου κάνει καλό… Πως γίνεται αυτό;

Η στοίβα με τα άπλυτα πιάτα είναι ότι χειρότερο μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς γυρνώντας στο σπίτι μετά από μια κουραστική ημέρα, αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πλύσιμο των πιάτων είναι τελικά μια από τις δουλειές του σπιτιού που μειώνει τη νευρικότητα και βελτιώνει την υγεία μας.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Mindfulness, ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που πλένουν τα πιάτα, με προσοχή και συγκέντρωση, τείνουν να αισθάνονται λιγότερο άγχος και νευρικότητα.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα προσπαθώντας να δουν αν το πλύσιμο των πιάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άτυπη στοχαστική πρακτική για την προαγωγή της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου.

Με τον όρο «ενσυναίσθηση» περιγράφεται μια κατάσταση ενεργούς, ανοιχτής προσοχής σε παρόντα χρόνο. Όταν το άτομο πετυχαίνει ενσυναίσθηση σημαίνει ότι παρατηρεί τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του από απόσταση, χωρίς να τα κρίνει θετικά ή αρνητικά.

Οι ερευνητές ζήτησαν λοιπόν από 51 φοιτητές να πλύνουν πιάτα. Οι μισοί προηγουμένως είχαν διαβάσει ένα κείμενο σχετικά με τη σημασία της αισθητηριακής διαδικασίας του πλυσίματος των πιάτων. Οι υπόλοιποι είχαν αποτελέσει την ομάδα ελέγχου και είχαν απλώς διαβάσει ένα κείμενο για τον σωστό τρόπο πλυσίματος των πιάτων. Κάθε εθελοντής έπλυνε 18 πιάτα και στην συνέχεια του ζητήθηκε να ολοκληρώσει διαδικασίες που πιστοποιούσαν την ενσυναίσθηση, την πειραματική ανάκληση και την στοργικότητα.

Όσοι είχαν πλύνει τα πιάτα όταν συγκεντρωμένοι σ’ αυτό είχαν πετύχει καλύτερη ενσυναίσθηση, αύξηση στην στοργικότητα και μείωση της νευρικότητας και της υπερεκτίμησης.

Τα αισθήματα νευρικότητας μειώθηκαν κατά 27% στην συγκεκριμένη ομάδα, ενώ η έμπνευση αυξήθηκε κατά 25%.

Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε καμιά αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.

ΠΗΓΗ: In.gr

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ