Προπόνηση με διάλειμμα για καλύτερες καύσεις

Προπόνηση με διάλειμμα για καλύτερες καύσεις

Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι μία ώρα αεροβικής προπόνησης καίει αποτελεσματικά λίπος. Ωστόσο τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν αφού έρχεται μια νέα μελέτη Ιαπώνων επιστημόνων να τα ανατρέψει. Σύμφωνα με τους μελετητές η διάσπαση της αεροβικής προπόνησης σε δύο 30λπετά με ανάπαυση επί 20 λεπτά ανάμεσα από τις προπονήσεις προκαλεί ταχύτερες καύσεις λίπους.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μετά από εξετάσεις που υπέβαλαν επτά άνδρες 25 χρόνων, έπειτα από προπόνηση σε στατικό ποδήλατο, που έκαναν σε διαφορετικές ημέρες μία ώρα ποδηλασία και έπειτα ανάπαυση καθισμένοι σε καρέκλα για μία ώρα ή 30 λεπτά ποδηλασίας με 20 λεπτά ανάπαυσης σε καρέκλα και έπειτα άλλα 30 λεπτά ποδηλασίας ή, τέλος, δεν γυμνάστηκαν καθόλου.

Η προπόνηση που διεκόπη οδήγησε σε πολύ περισσότερες καύσεις λίπους, σύμφωνα με το σχετικό άρθρο. Επιπλέον, στο δεύτερο μισό της προπόνησης αυξήθηκε περισσότερο η παραγωγή της ορμόνης επινεφρίνης (ή αδρεναλίνη), ενώ μειώθηκε ταχύτερα η παραγωγή ινσουλίνης, γεγονός που υποδηλώνει χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτές οι δύο ορμονικές αντιδράσεις πιθανώς συνέβαλαν στην αύξηση των καύσεων του λίπους.

Αντίθετα λοιπόν από τα μέχρι τώρα δεδομένα, που προέρχονταν κυρίως από μελέτες του Αμερικάνικου Κολεγίου Αθλητιατρικής και συνιστούν ήπια άσκηση επί 45 ή 60 λεπτά για καλύτερη καύση λίπους, οι Ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η σύσταση αυτή θα ήταν αποδοτικότερη αν οι ασκούμενοι φρόντιζαν να «κόβουν» την προπόνηση στα δύο και να ξεκουράζονται στο μεσοδιάστημα.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε τι κερδίζεις αν …αυτοσαρκάζεσαι!
Αν και στο παρελθόν κυριαρχούσε η άποψη πως τα άτομα που αυτοσαρκάζονται, κρύβουν με αυτόν τον τρόπο τις ανασφάλειες τους, η παρούσα μελέτη αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο.