Φύτεψε τα δικά σου πολύτιμα βότανα

Φύτεψε τα δικά σου πολύτιμα βότανα

Τα βότανα είναι σημαντικά για τη διατροφή σου και τι καλύτερο να έχεις τα δικά σου, ολόφρεσκα ότι ώρα τα θελήσεις. Αν έχεις κήπο ακόμα καλύτερα, αλλά αν δεν έχεις μην κολλάς, πολύ εύκολα τα φυτεύεις σε γλάστρες στο μπαλκόνι σου. Το Activeman έψαξε και βρήκε τις κατάλληλες οδηγίες για να φυτέψεις εύκολα τα δικά σου βότανα.
Αρχικά πρέπει να προμηθευτείς τις γλάστρες και το χώμα και στη συνέχεια σπόρους ή έτοιμα φυτά.

Προτίμησε εκείνα τα φυτά που είναι βιολογικής καλλιέργειας και άρχισε να τα φυτεύεις. Ανάλογα με την γλάστρα και το φυτό μπορείς να φυτέψεις από μια έως και τέσσερις ρίζες!

Τα φυτά χρειάζονται συχνό πότισμα και το καλοκαίρι ειδικά καθημερινά. Πρόσθεσε στη γλάστρα μια χούφτα από κόκκους που συγκρατούν την υγρασία. Με αυτό τον τρόπο το χώμα θα διατηρεί περισσότερο νερό. Προσπάθησε να ρίχνεις λίπασμα στις γλάστρες κάθε έξι εβδομάδες, εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες.
Διάβασε τις οδηγίες για κάθε βότανο και άρχισε.

Άνηθος

Πάρε τους ειδικούς σπόρους και φυτέψτε τον άνηθο σε κηπόχωμα στα μέσα της άνοιξης. Το φυτό εχει ανάγκη από ήλιο και πρόσεξε να μη μετακινείς τη γλάστρα, γιατί θα ξεραθεί.

Βασιλικό

Ο βασιλικός καλλιεργείται την άνοιξη και χρειάζεται ήλιο και υγρασία. Για να μη χάνει ποτέ το άρωμά του και για να μη ξεραθεί, κόβεις τα ξερά κλαδάκια από τη ρίζα τους.

Δάφνη

Καλλιεργείται την άνοιξη από σπόρους ή νεαρά φυτά και μπορεί να ευδοκιμήσει τόσο σε κήπο όσο και σε γλάστρες. Δεν αντέχει το ψυχρό κλίμα, οπότε το χειμώνα θα πρέπει να προστατεύεται από τη βροχή και τους ανέμους.

Δεντρολίβανο

Φυτεύεται από νεαρά φυτά την άνοιξη, σε γλάστρες ή στον κήπο, και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα.

Δυόσμος

Φυτεύεται από σπόρους ή έτοιμο φυτό, νωρίς την άνοιξη. Καλλιεργείται σε γλάστρες και έχει ανάγκη από ήλιο και συχνό πότισμα για να ανθίσει.

Θυμάρι

Καλλιεργείται από σπόρους την άνοιξη και έχει ανάγκη από ξηρό χώμα. Ευδοκιμεί σε γλάστρες και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα.

Κόλιαντρο

Το φυτεύεις σε γλάστρες την άνοιξη. Έχει ανάγκη από ήλιο και πλούσιο χώμα.

Κρεμμύδι

Το σπέρνεις την άνοιξη, από σπόρους ή νεαρά φυτά. Για καλύτερα αποτελέσματα, ανακάτεψε το χώμα με στάχτη ή ασβεστόλιθο.

Λεμονόχορτο

Φυτεύεται από σπόρους ή νεαρά φυτά σε γλάστρες και έχει ανάγκη από ζεστό κλίμα και ήλιο. Καλλιεργείται την άνοιξη, χρειάζεται συχνό πότισμα. Το χειμώνα μεταφέρεις τη γλάστρα σε εσωτερικό χώρο για να μην ξεραθεί.

Μαϊντανός

Καλλιεργείται από σπόρους ή έτοιμο φυτό, την άνοιξη σε ηλιόλουστα σημεία και χρειάζεται μπόλικο χώμα.

Μάραθος

Τον φυτεύεις από σπόρους όλο το χρόνο και χρειάζεται ήλιο και συχνό πότισμα. Το φθινόπωρο κόψε τους βλαστούς του φυτού γύρω στα 1 με 2 εκ., για να ανθίσουν ξανά την άνοιξη.

Μέντα

Η άνοιξη είναι δανική εποχή για να φυτέψεις ένα μικρό κλωνάρι. Χρειάζεται ήλιο και συχνό πότισμα για να ευδοκιμήσει. Καλύτερα σε γλάστρες, γιατί απλώνεται γρήγορα.

Πιπεριές

Καλλιεργούνται από σπόρους και φυτεύονται σε γλάστρες, αλλά και σε κήπο, όταν δεν κινδυνεύουν από χαμηλές θερμοκρασίες. Για καλύτερα αποτελέσματα καλύψε το χώμα γύρω από το φυτό με νεκρά φύλλα, για να το διατηρούν θερμό και υγρό.

Σέλινο

Φύτεψε το την άνοιξη από σπόρους. Έχει ανάγκη από ήλιο και συχνό πότισμα. Για να μη ξεραθεί το χειμώνα, σκέπασε το χώμα με ένα διαφανές κάλυμμα.

Σκόρδο

Καλλιεργείται από βολβίδια το φθινόπωρο και έχει ανάγκη από ήλιο και καλό χώμα. Μόλις δεις τις κορυφές να ξεραίνονται, να ξέρεις ότι έχει φτάσει η στιγμή της συγκομιδής.

Ρίγανη

Έχει ανάγκη από ήλιο και καλλιεργείται σε γλάστρες ή στον κήπο σας την άνοιξη. Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα ούτε πολύ χώμα και το ξηρό έδαφος τη βοηθά να ευδοκιμήσει καλύτερα.

Ρόκα

Η ρόκα φυτεύεται από σπόρους νωρίς την άνοιξη, σε γλάστρες ή σε κήπο και έχει ανάγκη από συχνό πότισμα. Προσοχή γιατί τα φύλλα της είναι αγαπημένη τροφή για τα σαλιγκάρια, οπότε φροντίστε να τα απομακρύνετε από τον κήπο σας.

Φασκόμηλο

Χρησιμοποιείται κυρίως ως ρόφημα, αλλά και στη μαγειρική, για τις ιδιαίτερες γεύσεις. Καλλιεργείται όλο το χρόνο από νεαρά φυτά και ευδοκιμεί κυρίως σε κήπο. Για καλύτερα αποτελέσματα πρόσθεσε άμμο γύρω από το χώμα, ώστε να αποστραγγίζεται πιο εύκολα το νερό.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Οι κανόνες του στιλάτου άντρα έχουν 11 απλές κινήσεις!
Το να έχεις στιλ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι κουστουμάτος! Ο καθένας μας έχει το δικό του στιλ, αρκεί να φροντίσεις να το καλλιεργήσεις και φυσικά να το αναδείξεις.