Αυτή είναι η ώρα που αποδίδεις στη προπόνηση

 Αυτή είναι η ώρα που αποδίδεις στη προπόνηση

Πας το πρωί… σέρνεσαι… Πάς το απόγευμα… πάλι σέρνεσαι! Αλήθεια ποια είναι η ώρα που ο οργανισμός σου αποδίδει καλύτερα στην προπόνηση; Ποια είναι η καλύτερη ώρα; Πότε αποδίδει καλύτερα ο οργανισμός; 

Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ποια είναι η καλύτερη ώρα για προπόνηση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες καλό είναι να προσαρμόζει κανείς την προπόνηση στο ωράριό του και όχι το αντίστροφο. Ωστόσο επισημαίνουν ότι η γυμναστική οποιαδήποτε ώρα της ημέρας είναι πολύ καλύτερη από το να διάγει κανείς καθιστική ζωή.
Τα πλεονεκτήματα της άσκησης νωρίς το πρωί ή αυτής το απόγευμα, έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελετών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αρκετοί δείκτες της φυσικής κατάστασης, μεταξύ αυτών η αντοχή, η δύναμη, ο χρόνος αντίδρασης και η αεροβική ικανότητα, είναι ελαφρώς καλύτεροι όταν γυμνάζεται κανείς το χρονικό διάστημα 4-7 το απόγευμα. Πιθανότερη εξήγηση είναι ότι η θερμοκρασία και τα ορμονικά επίπεδα του οργανισμού είναι στο υψηλότερο σημείο τους αργά το απόγευμα, καθιστώντας τους μυς πιο ευλύγιστους και παράγοντας την καλύτερη αναλογία τεστοστερόνης προς κορτιζόλη.

Ωστόσο αυτές οι απόψεις δεν αποτελούν θέσφατο, αφού οι επιδόσεις στη προπόνηση δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την ώρα.
Γενικά οι επιστήμονες επισημαίνουν μόνο μια διαφοροποίηση. Όταν κάποιος μετέχει σε αγώνες. Για παράδειγμα, αν είναι να αγωνιστείτε σε κάποιο ελεύθερο τουρνουά, οποιουδήποτε αθλήματος, καλό είναι, να προγραμματίσετε την προπόνησή σας ανάλογα με την ώρα των αγώνων, για να μην αιφνιδιάσετε το σώμα σας.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε για τους μύθους των «απαγορευμένων» ασκήσεων!
Μην κάνεις αυτή την άσκηση είναι απαγορευμένη! Μην κάνεις την άλλη, είναι επίσης απαγορευμένη! Καμιά δεκαριά ασκήσεις «απαγορεύουν» οι γυμναστές των γυμναστηρίων.