Αυτά είναι τα 7 λάθη της προπόνησης

Αυτά είναι τα 7 λάθη της προπόνησης

Πηγαίνεις γυμναστήριο ή γενικότερα προπονείσαι αλλά τα αποτελέσματα στο σώμα σου δεν είναι ορατά. Να είσαι βέβαιος ότι δεν φταίει η …κληρονομικότητα ή ο γυμναστής, κάτι που χρησιμοποιούν πολλοί ως δικαιολογίες, αλλά κάποια λάθη που κάνεις.

Δες μερικά από τα λάθη και αναρωτήσου:

1. Χωρίς «ζέσταμα»

Είναι ένα βασικό λάθος! Πολλοί είναι εκείνοι που μπαίνουν στο γυμναστήριο, κουνάνε λίγο τα χέρια τους, νομίζουν ότι ζεστάθηκαν και αρχίζουν την προπόνηση. Κάνοντας 5 με 10 λεπτά χαμηλής έντασης αεροβική άσκηση, βοηθάτε την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνεται τη θερμοκρασία των μυών σας και παίρνετε πιο γρήγορες ανάσες. Όλα τα παραπάνω βοηθούν το σώμα σου να προσαρμοστεί στο απαιτητικό πρόγραμμα γυμναστικής που ακολουθεί και σας προστατεύει από τραυματισμούς.

2. Χωρίς «αποθαραπεία»

Το ζέσταμα γίνεται στην αρχή της προπόνησης και η αποθεραπεία στο τέλος, που συνοδεύεται φυσικά από διατάσεις. Πολλοί είναι εκείνοι που συνήθως λόγο έλλειψης χρόνου παραλείπουν αυτή τη διαδικασία. Όταν ολοκληρώνετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής οι μύες σας σφίγγουν κι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστούν. Γι’ αυτό στο τέλος κάθε προγράμματος βάλε 5 με 10 λεπτά διατάσεις, έτσι θα βοηθήσει τους μυς να μαλακώσουν και να γίνουν πιο εύκαμπτοι.

3. Μη παίζεις ή μιλάς με το κινητό

Τότε δεν κάνουμε προπόνηση! Αν πιάνουμε το κινητό ή καμία βαριά πολιτική ή αθλητική συζήτηση, το λεπτό του διαλλείματος ανάμεσα στα σετ, γίνεται… πεντάλεπτο χωρίς να το καταλάβουμε. Όπως είναι φυσικό το πρόγραμμα δεν αποδίδει και έτσι δεν έχουμε αποτελέσματα.

4. Χωρίς φαγητό!

Όταν πηγαίνουμε για προπόνηση χωρίς να έχουμε φάει πριν από μια τουλάχιστον ώρα, τότε αφήνουμε τον οργανισμό μας χωρίς καύσιμα. Φυσικά έρχεται η κόπωση και η όχι σωστή ολοκλήρωση των ασκήσεων.

5. Οι υπερβολές δεν κάνουν καλό

Μπαίνω δυνατά δεν σημαίνει ότι προπονούμαι χωρίς να λάβω υπόψη το επίπεδο της φυσικής κατάστασης στην οποία βρίσκομαι. Πολλοί κάνουν το λάθος να κάνουν πράγματα που ξεπερνούν βίαια τις δυνατότητές τους. Πολλοί είναι εκείνοι που πιέζουν τον εαυτό τους να ακολουθήσει προγράμματα που δεν συμβαδίζουν με την αντοχή τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κνημιαίους τραυματισμούς τάσης ή ακόμη και σε κατάγματα κόπωσης.

6. Δεν ενυδατώνεσαι

Στη προπόνηση, το σώμα πρέπει να λαμβάνει αρκετό νερό ώστε να μην κινδυνεύει από αφυδάτωση και κόπωση .

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...