Αν θες να ζήσεις περισσότερο; Kάνε δουλειές στο σπίτι!

Αν θες να ζήσεις περισσότερο; Kάνε δουλειές στο σπίτι!

Οι δουλειές του σπιτιού ίσως να αποτελούν το μυστικό μακροζωίας για τους άνδρες! Το αποτέλεσμα της έρευνας Δανών επιστημόνων, μάλλον δεν θα αρέσει στους πιο …παραδοσιακούς που θεωρούν τις δουλειές στο σπίτι αποκλειστικά γυναικείο …προνόμιο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ξέφυγε από την ανασφάλεια του γυμνού ακόμα και στο σπίτι σου!

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Epidemiology» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συστηματική ενασχόληση με δουλειές του σπιτιού, από το βάψιμο, μέχρι το σφουγγάρισμα, έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον άνδρα και αυξάνει τη μακροζωία. Ακόμα διαπίστωσαν ότι ασκήσεις όπως το τζόγγινγκ μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία κατά 25% στις γυναίκες και κατά 22% στους άνδρες, ενώ ανάλογα οφέλη στα δύο φύλα έχει και η ποδηλασία, ενώ η κηπουρική φάνηκε να δρα προστατευτικά κυρίως στους άνδρες.

Με δύο λόγια οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «η αποφυγή της καθιστικής ζωής είναι πιο σημαντική από την συστηματική άσκηση» και ότι «η ενασχόληση με οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα είναι απείρως καλύτερη από την ακινησία».
Οι δανοί ερευνητές παρακολούθησαν επί χρόνια σχεδόν 60.000 μεσήλικες άντρες και γυναίκες, για να διερευνήσουν πως επηρεάζει τη μακροζωία κάθε είδους φυσική δραστηριότητα.

Στην πραγματικότητα, στους άντρες ηλικίας 50-64 ετών, οι δουλειές του σπιτιού συσχετίσθηκαν με μείωση κατά 23% του κινδύνου θανάτου από κάθε αιτία.

Και δεν είναι περίεργο, αφού οι επιστημονική κοινότητα φωνάζει εδώ και χρόνια ότι πρέπει να σηκωνόμαστε συχνά-πυκνά από τις καρέκλες και να κάνουμε οτιδήποτε αναγκάζει το σώμα μας να κινείται, διότι ο καθιστικός τρόπος ζωής τροφοδοτεί προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια και ο τύπου 2 διαβήτης.

Η σύσταση είναι να ασχολούμαστε επί 150 λεπτά κάθε εβδομάδα με ήπιας εντάσεως δραστηριότητες, όπως η κηπουρική, ο χορός, το περπάτημα και οι βαριές δουλειές του σπιτιού, ή 75 λεπτά με έντονες ασκήσεις, όπως η συμμετοχή σε δραστήρια αθλήματα, το τρέξιμο και η αεροβική. Τρεις στους τέσσερις ενήλικες στη Δύση, όμως, ούτε κατά διάνοια αφιερώνουν τόσο χρόνο στην κίνηση.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...