Το χαλαρό τρέξιμο είναι προτιμότερο από το γρήγορο βάδην

Το χαλαρό τρέξιμο είναι προτιμότερο από το γρήγορο βάδην

Πολλοί είναι εκείνοι που περπατάνε γρήγορα είτε στο διάδρομο, είτε ελεύθερα, δηλαδή κάνουν βάδην, για αεροβική  άσκηση και αυτό επειδή δεν θέλουν να τρέξουν ή νομίζουν ότι η άσκηση με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο ανώδυνη.

Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, το χαλαρό τρέξιμο είναι προτιμότερο από το βάδην και γυμνάζει καλύτερα τα πόδια. Αμερικάνοι ερευνητές προχώρησαν σε μελέτη για το θέμα όπου με υπερηχογραφήματα κατέγραφαν τις αντιδράσεις των μέσων γαστροκνημίων μυών ομάδας εθελοντών, οι οποίοι άλλοτε περπατούσαν σε κυλιόμενο διάδρομο και άλλοτε έτρεχαν.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι το χαλαρό τρέξιμο είναι λιγότερο κουραστικό, επειδή όταν τρέχει κανείς με αργό ρυθμό, γυμνάζονται πιο αποδοτικά οι μύες στις γάμπες του απ’ όσο όταν κάνει βάδην. Αυτή η αποδοτικότερη κίνηση βοηθά τους μυς να απελευθερώνουν πιο ομαλά την ενέργειά τους, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα αντοχής.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» αναφέρει ότι οι υπέρηχοι έδειξαν ότι οι μύες αυτοί δρουν όπως ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου, δηλαδή, επιτρέπουν στον ασκούμενο να αλλάζει την ταχύτητά του. Ο μέσος γαστροκνήμιος μυς είναι ενωμένος με τον αχίλλειο τένοντα. Όταν αρχίζουμε να κινούμαστε, ο μυς αυτός τεντώνεται, αφ’ ενός για να στηρίξει τον τένοντα, αφ’ ετέρου για να του μεταδώσει την ενέργεια του σώματος και να τον τεντώσει.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, σε δεύτερο χρόνο ενεργοποιείται και ο αχίλλειος τένοντας, για να απελευθερώσει σταδιακά την ενέργεια που έχει δεχτεί και να μας βοηθήσει να συνεχίσουμε την κίνηση.

Η ενεργοποίησή του είναι διαφορετική όταν περπατάμε απ’ ό,τι όταν τρέχουμε με αργό ρυθμό. Σύμφωνα με τη μελέτη, με το περπάτημα ο γαστροκνήμιος μυς τεντώνεται απότομα και σκληρά, αλλά παρέχει λιγότερη ενέργεια στον αχίλλειο τένοντα, με συνέπεια να μειώνεται η αντοχή του.

ΟΙ επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το χαλαρό τρέξιμο τεντώνει πολύ πιο «ευγενικά» τον γαστροκνήμιο μυ, με αποτέλεσμα αυτός να τροφοδοτεί με περισσότερη ενέργεια τον αχίλλειο τένοντα. Οι μύες λειτουργούν ανεπαρκώς κατά το δυναμικό περπάτημα και έτσι ο οργανισμός στρέφεται στο αργό τρέξιμο για να αυξήσει την αποδοτικότητα και την άνεσή του, και για να συντηρήσει την ενέργειά του, αναφέρουν οι μελετητές.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ