Μήπως ακούς τη λάθος μουσική στη προπόνηση;

Μήπως ακούς τη λάθος μουσική στη προπόνηση;

Ολοένα και πιο συχνά βλέπουμε στο γυμναστήριο κάποιους να προπονούνται με ακουστικά! Η εξέλιξη της τεχνολογίας, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς να σταματήσουν να ακούνε τις μουσικές επιλογές του γυμναστηριούχου, ενώ συνάμα να αποφεύγουν με αυτό τον τρόπο τους ενοχλητικούς λαλίστατους τύπους, αλλά τη φασαρία που κάνουν κάποιοι στα γυμναστήρια.
Η επιλογή της μουσικής είναι προσωπικό θέμα και όπως λέει ο λαός «περί ορέξεως…», από κλασσική μέχρι ραπ, ελαφρολαϊκά ή νέο κύμα, είναι θέμα προτίμησης. Ωστόσο μπορεί το είδος της μουσικής που ακούει κάποιος όλη την υπόλοιπη μέρα, υποσυνείδητα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη προπόνηση;
Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες επιστημονικές έρευνες, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να ανακαλύψουν το μυστικό της «χαρούμενης άσκησης». Ενώ πολλοί από εμάς, θέλουμε να γυμναστούμε και να αποκτήσουμε μια καλύτερη φυσική κατάσταση, συχνά βαριόμαστε ή εγκαταλείπουμε την προσπάθεια στη μέση.

Η αιτία είναι υποσυνείδητη και ακούει στο όνομα «επιλογή της μουσικής»! Δείτε ένα απλό παράδειγμα που κάνουν πολλοί ντιτζέι των ραδιοφωνικών σταθμών. Όταν ο καιρός είναι μουντός και βροχερός, παρασύρονται και μεταδίδουν κυρίως μπαλάντες. Αυτό σε σχέση με τον καιρό επιδρά αρνητικά στους ακροατές, σημείο που οι περισσότεροι το αποδίδουν στον …καιρό!

Έτσι και στο γυμναστήριο. Για παράδειγμα τρέχετε στο διάδρομο και προσπαθείτε μάταια να βρείτε κάτι για να απασχολήσετε το μυαλό σας. Το βλέμμα σας καρφώνεται στις τηλεοράσεις αλλά γρήγορα βαριέστε και αρχίζετε να εγκαταλείπετε και το τρέξιμο. Στο διπλανό διάδρομο ωστόσο, ο συναθλητής σας, παρέα με το mp3 του, φαίνεται ακούραστος και ζωηρός.

Η μουσική φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη άθληση! Επιστήμονες του Τμήματος Άθλησης του Πανεπιστήμιου του Μπρουνέλ της Βρετανίας με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή αθλητικής ψυχολογίας, Κώστα Καραγιώργη, ερεύνησαν το θέμα.
Μετά από σειρά πειραμάτων και ερευνών οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προσπάθεια που καταβάλει το σώμα μας όταν γυμνάζεται κάνει τον εγκέφαλο να αναζητά κίνητρα για να συνεχίσει την υπερπροσπάθεια που απαιτεί η άσκηση ώστε να μπορέσει να «ξεχάσει» την κούραση και να συνεχίσει κανονικά να αθλείται.

Η έρευνα επίσης απέδειξε, πως όταν ο ρυθμός της μουσικής «συντονίζεται» με τον ρυθμό της άσκησης, τότε ο αθλούμενος καταναλώνει κατά 6% λιγότερο οξυγόνο. Επίσης, αποδείχθηκε πως η μουσική σε συνδυασμό με την άσκηση, αυξάνει την αντοχή του αθλούμενου κατά 20%. Παρόμοια έρευνα, με τα ίδια αποτελέσματα έγινε και στο πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες και στις δύο περιπτώσεις συνιστούν μεν να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική, αλλά να αποφεύγεται τα slow. Άλλωστε ότι είδος μουσικής και να ακούτε, έχει και δυνατά και χαμηλά κομμάτια. Επομένως προτιμήστε τα δυνατά κομμάτια που θα σας τονώσουν το ηθικό και αποφύγετε να κάνετε στον εαυτό σας το λάθος που κάνουν οι τιτζέι των ραδιοφωνικών σταθμών όταν ο καιρός είναι βροχερός!

Δημιουργείστε τη δική σας συλλογή και ακούτε την ειδικά την ώρα της προπόνησης. Ασφαλώς και η μουσική είναι κάτι το υποκειμενικό και βασίζεται στα γούστα και ιδιαίτερα ακούσματα του καθενός μας. Δεν υπάρχει καταλληλότερη μουσική για το σύνολο των ανθρώπων γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός, υπάρχει όμως ο ρυθμός της μουσικής και γι αυτό επιλέξτε τον γρήγορο και έντονο ρυθμό!

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Μάθε ποιο είναι το πιο αγαπημένο μέρος για …σεξ!
Που σου αρέσει να κάνεις σεξ; Στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στο δάσος ή στη θάλασσα; Όπως και να έχει περί …ορέξεως … που λέει και ο λαός! Όμως ποιο είναι το μέρος που προτιμούν τα περισσότερα ζευγάρια σ