Κάνε …λάστιχο την προπόνηση σου!

Κάνε …λάστιχο την προπόνηση σου!

Κάποτε την θεωρούσαν γυναικεία προπόνηση, αλλά με το πέρασμα των χρόνων τα ταμπού ξεπεράστηκαν και έτσι η προπόνηση αντίστασης με λάστιχα μπήκε και στη προπόνηση του ανδρικού πληθυσμού.

Τα μέχρι πρότινος παρεξηγημένα λάστιχα συμβάλλουν τα μέγιστα στην αύξηση δύναμης, μυϊκής μάζας και στο κάψιμο λίπους . Αυτό το είδος γύμνασης εφαρμόζεται ευρύτατα στα γυμναστήρια, ως μέσο βελτίωσης της μυϊκής αντοχής και σύσφιξης προβληματικών περιοχών του σώματος, αλλά και στους αθλητικούς συλλόγους, όπου μιμούνται τις κινήσεις του αγωνίσματος, χρησιμοποιώντας λάστιχα για να δυναμώσουν τους μυς που συμμετέχουν στην κίνηση.
Κάποτε τα λάστιχα εφευρέθηκαν για να βοηθήσουν όσους βρίσκονταν σε στάδιο αποκατάστασης τραυματισμού, αλλά με την πάροδο των χρόνων εξελίχτηκαν και πλέον χρησιμοποιούνται κατά κόρον.

Και ποια είναι η ομοιότητα τους με τα βάρη, είναι και οι δύο προπονήσεις αντίστασης και σύμφωνα με τους ειδικούς συμβάλλουν στην αύξηση δύναμης, μυϊκής μάζας, αλλά και το κάψιμο λίπους.

Τα λάστιχα χρησιμοποιούνται κυρίως σε προπονήσεις μέσης έντασης και σπάνια σε προπονήσεις χαμηλής ή υψηλής έντασης. Η αυξοτασική ένταση είναι το κύριο πλεονέκτημα της άσκησης με λάστιχα. Οσο δηλαδή περισσότερο τεντώνουμε ένα λάστιχο, τόσο αυξάνει η αντίσταση και άρα η δύναμη που πρέπει να εφαρμόσουμε για να συνεχίσουμε. Η διαφορά από τη χρησιμοποίηση αλτήρων, είναι ότι η αντίσταση που δημιουργούν ελαττώνεται καθώς ο μυς πλησιάζει προς την πλήρη συστολή του, ενώ αντίθετα με τα λάστιχα η ένταση αυξάνεται όσο πλησιάζουμε προς την πλήρη συστολή. Επειδή όμως οι μυς είναι πιο ευάλωτοι στους τραυματισμούς όταν βρίσκονται σε πλήρη σύσπαση, καλό είναι να χρησιμοποιούνται μαλακά λάστιχα, ώστε η αντίσταση που προβάλλεται σε αυτό το σημείο να μην είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

TIPS
- Η προπόνηση με λάστιχα δεν πρέπει να διαρκεί πάνω από 15 έως 20 λεπτά.
- Δεν θα πρέπει να γίνεται περισσότερε από δύο φορές την εβδομάδα.
- Οι επαναλήψεις πρέπει να είναι περισσότερες από 15.
- Η ταχύτητα των επαναλήψεων θα πρέπει να είναι μέτρια.
- Η εναλλαγή στην ίδια προπόνηση από μαλακά σε πιο σκληρά λάστιχα, πρέπει να αποφεύγετε.
- Η άσκηση με λάστιχα είναι πολύ αποτελεσματική μέσα στο νερό.

« Επιστροφή

Άλλα άρθρα...

Πρώτο θέμα

Με την …υπογραφή του Ρόσι η εκκίνηση του νέου πρωταθλήματος (Video)
Παραμονή της εκκίνησης του νέου πρωταθλήματος ο Vale, που έγινε πλέον 39 χρόνων, αποφάσισε να υπογράψει για άλλα δύο χρόνια στη Yamaha και να διεκδικήσει ένα πρωτάθλημα